середа, 04 жовтня 2017 16:54

"Звинувачували у війні і бажали смерті": розповіли про роботу мобільного шпиталю в АТО
6

Геннадій Друзенко показує автомобіль добровольчого шпиталю
Фото: Ірина БАБЕНКО
Медики з Полтавщини, які працюють добровольцями у мобільному шпиталі
Медики з Полтавщини, які працюють добровольцями у мобільному шпиталі
Світлана Скляр - фельдшер невідкладних станів. Працює добровольцем на передовій АТО
Автомобіль добровольчого мобільного шпиталю

У Полтаві пройшла презентація Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова. Це — найбільш масштабний недержавний проект, що залучає цивільний медперсонал до порятунку поранених і хворих на Донбасі. Сьогодні до команди добровольців запрошували приєднатися місцевих лікарів.

Про це повідомив кореспондент Gazeta.ua.

Основна задача ПДМШ — стабілізувати хворого і доправити до найближчої лікарні. Також лікарі працюють у медзакладах Донбасу, де допомагають місцевим фахівцям. Сьогодні в стаціонарних військових лікарнях бракує 25-30% медиків. У цивільних — дефіцит кадрів складає близько 50%.

"Спочатку ми хотіли використовувати формат мобільних шпиталів НАТО. Але виявилося, що для наших умов це неефективно. Бо відвезти хворого за 30 км до лікарні є простішим, ніж оперувати в наметі, при цьому генерувати електрику, шукати воду та наражати на небезпеку пацієнтів та медиків", - зазначив президент ПДМШ Геннадій Друзенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Осколки прошили руку - перебили кістки" - 2 години з реанімації лікарні ім. Мечникова

Мобільність шпиталю полягає у своєчасному забезпеченні лікарень поблизу АТО необхідними фахівцями. Координатори організації щомісяця отримують дані — де, скільки, яких саме лікарів потрібно. Розподіляють добровольців по локаціях. Крім того, у шпиталі діють евакуаційні бригади, що транспортують поранених з передової і одночасно надають їм екстрену допомогу.

"Про мобільний шпиталь дізналася 2016 року. Працювала 3 ротації, по місяцю кожна. Основний час провела в прифронтовій зоні . Допомагала бійцям при осколкових пораненнях, а також простим людям — у випадку гострих, хронічних хвороб. Бачила різне ставлення місцевих: хтось дуже вдячний медикам, а от в Авдіївці, коли ми виїжджали під обстрілами до поранених цивільних, нам в машину кричали нецензурні слова, звинувачували у війні і бажали смерті. Та все одно буду їхати туди ще", - сказала 29-річна Світлана Скляр, фельдшер невідкладних станів з Полтави.

У ПДМШ наголошують, що потребують медиків усіх спеціальностей, завідувачів відділень, медсестер, санітарів, водіїв швидких. Окремо просять допомоги по медичному обладнанню — дефібрилятори, апарати вентиляції легень, автівки "швидкої" та паливо.

"Один із найскладніших випадків був, коли йшли з Дебальцево. Мали професійного судинного хірурга — Владислава Горбовця, у якого були протези судин. Змогли врятувати щонайменше 6 кінцівок військових. Якби не він і не протези — хлопцям би відрізали руки-ноги", - додав Друзенко.

Шпиталь працює з грудня 2014 року. За цей час у ньому працювали понад 300 добровольців. Лише один медик отримав легку контузію. Всіх працівників ПДМШ визначи учасниками АТО.

Зараз ви читаєте новину «"Звинувачували у війні і бажали смерті": розповіли про роботу мобільного шпиталю в АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути