Ексклюзиви
четвер, 02 квітня 2020 10:15

Як побороти паніку під час карантину

Як побороти паніку під час карантину
Невідомість людина сприймає як небезпеку. Це викликає відчуття безпорадності. Фото: Dneper.info

У зв'язку із запровадженням карантину українці частіше піддаються стресу і впадають у паніку. Страх перед невідомим і нестабільна економічна ситуація тільки загострюють емоційний стан людини.

Про це Gazeta.ua розповів Роман Кириченко, сертифікований міжнародний коуч.

Паніку можна умовно поділитити на "клінічну" і "побутову". Під першою мають на увазі панічні атаки, за яких несподівано частішає серцебиття, з'являється озноб, запаморочення, пітливість і сильний безпричинний страх.

"Причиною можуть бути пережиті важкі психологічні травми, різкі зміни в житті, фізичні захворювання й різного роду стимулятори центральної нервової системи. У разі появи панічних атак слід звернутися за допомогою до психотерапевта, за потреби застосовувати медикаментозне лікування", - розповів Роман Кириченко.

У разі атаки виникає загальне напруження, в основному відчувається в голові, шиї і плечах. Людині складно зосередиться на одній справі, з'являється хаотичний і неконтрольований потік думок, відчуття, що не встигає . Це супроводжується нерозумінням, що і як робити, бажанням постійно бути в процесі якихось дій. У кінці дня виникає емоційна виснаженість, бо немає результату роботи.

"Невідомість сприймається як небезпека. Людина не зовсім розуміє, як діяти. Це породжує легке відчуття безпорадності. І в цей момент проявляється тривожність, яка призводить до "побутової" паніки. У причині криються рішення і вихід у комфортний стан", - додав коуч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців безкоштовно консультуватимуть психологи

Потрібно прийняти той факт, що ситуація є, її тривалість поки що не зрозуміла, але вона точно закінчиться. Важливо розуміти, що це не назавжди. Це дасть невелику, але визначеність.

"Візьміть чистий аркуш паперу і випишіть на нього всі думки. Пишіть усе підряд, не перебираючи. Так ви трохи розвантажите голову, і можливо, спадуть на думку цікаві ідеї. Напишіть яким ви хочете бути після завершення карантину і які дії вам у цьому допоможуть. Випишіть усі питання, що виникли у вашому житті з появою карантину, і напишіть по 3 варіанти вирішення для кожного. Тут важливим є усвідомлення того, що все можна вирішити. І розпочинайте їхнє вирішення. Коли будете цілеспрямовано діяти, щоб вирішити питання, для паніки не залишиться місця. А стан покращиться,бо ви бачитимете, що отримуєте результати", - розповів Роман Кириченко.

Випишіть усі невеликі радості, на які вам ніколи не вистачало часу і для яких нікуди не потрібно ходити, - спорт, йога, читання, прослуховування музики, навчання онлайн. Щодня потрібно робити щось зі списку. Після втілення кількох пунктів ви відчуєте себе краще, оскільки керуватимете цим процесом, отримуватимете конкретні результати і керуватимете своїм життям, а не впадатимете в паніку!

Під час карантину важливо підтримувати звичний розпорядок дня. Це допомагає сформовувати впорядкованість побуту. Варто фокусуватися на позитивних аспектах і уникати зайвої тривоги та паніки. Рекомендують підтримувати спілкування по телефону чи через інтернет. Це створить спокійніше середовище та підтримає емоційно значущі контакти.

Зараз ви читаєте новину «Як побороти паніку під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути