середа, 17 травня 2023 22:32

Як хірург зі Швеції протезував бійців ЗСУ: вражаючі фото (18+)
12

У Києві шведський хірург вперше провів інноваційні остеоінтегративні протезування кінцівок українським захисникам. Оперативне втручання виконали за новітньою методикою, яка передбачає імплантування протеза кінцівки безпосередньо в кістку.

Операції проводив навідоміший у медичних колах хірург-ортопед, першопроходець у галузі розробки та встановлення протезів кінцівок шведський професор Рікард Бранемарк. В Україну приїхав на кілька днів на запрошення відомого українського ортопеда-травматолога Олександра Галузинського.

Лікарі вже виконали два протезування у столичній клініці DENIS. Бранемарк також навчатиме українських лікарів новій методиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тортури, страшний голод і всохлі м'язи: що переживають захисники "Азовсталі" у полоні

Особливість таких протезів у тому, що вони не одягаються на ампутаційну куксу, а вживляються безпосередньо в залишок кістки пацієнта. За такого підходу пацієнт зможе більш зручно ним користуватися. Із переваг – протез можна легко надягати та знімати, він забезпечує повний діапазон руху та плавність ходи.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала на одній із операцій і побачила, як працює нова методика протезування. Пропонуємо переглянути фотопідбірку (18+).

Роботи з остеоінтегративного протезування виконує досвідчений хірург-ортопед, засновник цієї медичної технології, шведський професор  Рікард Бранемарк
Фото: Тарас ПОДОЛЯН
Роботи з остеоінтегративного протезування виконує досвідчений хірург-ортопед, засновник цієї медичної технології, шведський професор  Рікард Бранемарк
Щойно прооперований військовослужбовець відпочиває після наркозу
Військовослужбовця десантно-штурмових військ, який втратив кінцівку, везуть на операцію з протезування
Микола Іванов втратив ногу, коли утримував зі своїм підрозділом позиції біля міста Торецьк на Донеччині

Технологію раніше не застосовували в Україні, а у світі її вважають інноваційною. Перші чотири пацієнти з ампутаційними куксами стегна та гомілки будуть прооперовані 17-18 травня. Рікард Бранемарк виконує операції безкоштовно і також купив за власнний рахунок протези для бійців.

За кордоном такий протез коштує до $40 тис. Українські лікарі вже розпочали шукати благодійників, які зможзуть покрити витрати на оперування поранених військових.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні два законопроєкти щодо удосконалення роботи військово-лікарських комісій. Один із законопроєктів передбачає, що ВЛК можуть створювати не тільки при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки і закладах охорони здоров'я сектору безпеки та оборони, а при державних і комунальних закладах охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Як хірург зі Швеції протезував бійців ЗСУ: вражаючі фото (18+)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути