Ексклюзиви
понеділок, 14 вересня 2020 14:02

94-річна Варвара Мацелла планує організувати власну виставку
4

Варвара Мацелла 40 років виготовляє ляльки-мотанки
Фото: Оксана Білоус
Варвара Мацелла 40 років виготовляє ляльки-мотанки
Варвара Мацелла 40 років виготовляє ляльки-мотанки
Варвара Мацелла 40 років виготовляє ляльки-мотанки

94-річна майстриня Варвара Мацелла проводить майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок. Наступний відбудеться у середу, 16 вересня, о 17:00 за адресою: м. Київ, вул. Антоновича, 23 б.

"Відколи вийшла на пенсію, почала виготовляти ляльки-мотанки. Уже майже 40 років їх роблю. Колись по телевізору побачила про них передачу і собі захотілось спробувати. Подумала, раз це лялька-мотанка, то повинна бути на щось намотана. Тому виготовляю скелет з дроту і вже на нього намотую нитки. Використовую акрил, а також льон або коноплі. Спершу роблю 23 витки, закріпляю їх і голова готова. Потім роблю ручки й ніжки. Спідничку зшиваю з тасьми. Якщо побачу в крамниці тасьму з гарним орнаментом, обов'язково купую хоча б метр. Також виготовляю ляльки із соломи. Мотанки є оберегом від усіх бід", - розповіла майстриня.

Варвара Прокопівна народилася в селі Малі Дмитровичі Обухівського району на Київщині. Коли 1933-го був сильний голод, батько пішки пішов до столиці шукати роботу. Згодом забрав у Київ дружину з 3 дітьми. Уже в столиці народився найменший брат Варвари Прокопівни.

Варвара Мацелла закінчила машинобудівельний технікум. Працювала на хлібозаводі, пізніше – в науково-дослідному інституті на базі Київського заводу "Радар".

"На роботі завжди брала участь у художній самодіяльності. Досі пам'ятаю всі пісні і гуморески. Та й до карантину ми часто збиралися й виступали у ветеранській раді", - поділилася жінка.

Разом ще з однією київською майстринею Оксаною Білоус Варвара Прокопівна проводить майстер-класи із виготовлення ляльок-мотанок. Наступні мають відбутися 16 та 19 вересня за адресою вулиця Антоновича, 23 б.

Кілька разів на тиждень Варвара Мацелла продає мотанки біля виходу з метро на станції Площа Льва Толстого.

"Давненько я не бачила Варвару Прокопівну, ще з осені минулого року. Вже всіляке думалось. Аж раптом бачу сидить з лялечками біля виходу з метро Площа Льва Толстого. Для неї важливо не просто продати свій виріб, а щоб його оцінили, побачили. Лялечки цієї майстрині наповнені надзвичайно доброю енергетикою. Я також маю таку – на щастя. Подумати тільки – людині 94 роки, а в планах ще виставку свою організувати. Це неабиякий талант. А якщо попросити, то і гумореску прочитає – не кожен сучасний актор так зможе", - розповіла Оксана Білоус.

Недавно Варвара Прокопівна перенесла операцію, мала виразку. Зараз у жінки залишилась післяопераційна грижа. Хотіла б її позбутися, але не знає, чи наважаться лікарі на ще одне хірургічне втручання через поважний вік пацієнтки. Пенсії на необхідні ліки не вистачає, тому майстриня продає свої вироби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від 50 грн до $160: українські бренди випускають дизайнерські маски для обличчя

У Варвари Мацелли є син і онучка. Чоловік помер 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «94-річна Варвара Мацелла планує організувати власну виставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути