середа, 24 лютого 2021 22:27

40% українських земель можуть стати неродючими

40% українських земель можуть стати неродючими
Через агресивну сільськогосподарську діяльність українські ґрунти втрачають родючість. Фото: Ekonews

В Україні близько 40% сільгоспземель можуть втратити родючість.

Псування якості ґрунту пов'язане з посиленою сільськогосподарською діяльністю агрохолдингів. Про це свідчать результати дослідження вчених з Інституту географії НАН України на замовлення ГО "Екодія"

Як зазначається, частка ґрунтовиснажливих культур - кукурудзи, соняшнику, ріпаку і сої - у посівах по всій Україні зросла на 2,7% з 2017 по 2020 рік. При цьому зменшення частки цих культур відбулося тільки в п'яти областях: Херсонській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській і Запорізькій.

"Основна причина стрімкого збільшення посівних площ під ці культури - інтенсивна сільськогосподарська діяльність аграрних компаній. Вони зацікавлені у вирощуванні більш прибуткових культур, якими є кукурудза, соняшник, ріпак і соя.

У 2020 році тільки 10 найбільших агрохолдингів контролювали 2,66 млн га с / г земель. Наслідками такої "агресивної" сільськогосподарської діяльності є не тільки зростання ризику деградації ґрунтів, а й імовірність погіршення якості ґрунтових і поверхневих вод, зникнення струмків і замулення малих річок, втрати біорізноманіття території", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Факти про добрива: як обрати безпечні й корисні

"Для того, щоб запобігти таким небезпечним екологічним наслідкам, уряд і приватні компанії повинні сприяти впровадженню технології органічного сільського господарства, технології мінімального обробітку ґрунту (no-till), а також точному землеробству, яке зменшить витрати пестицидів і мінеральних добрив.

Кабмін повинен розробити програму і план дій з виведення з інтенсивного використання вже деградованої землі. Верховна Рада повинна терміново прийняти законопроект 3091-д, який стосується реформи системи державного екологічного контролю, у тому числі й за землекористуванням", - наголосив експерт із землекористування ГО Екодія Михайло Амосов.

Усі живі істоти виконують певну функцію на планеті. Починаючи від найдрібніших комах до найбільших ссавців. Тварини розпушують ґрунт, сприяють проникненню вологи, збагачують органічними речовинами, підвищують родючість та беруть участь у багатьох інших важливих процесах.

Зараз ви читаєте новину «40% українських земель можуть стати неродючими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути