вівторок, 15 травня 2018 02:24

У мережі показали армію Карпатської України на фото 1939 року
14

Історик Володимир В'ятрович знайшов унікальні фотографії 1939 року, на яких видно військо Карпатської України.

Фото зберігалися в архіві Українського наукового інституту Гарвардського університету, повідомляє "Історична правда".

Генерал-чотар УГА, член військової референтури Проводу українських націоналістів В.Курманович на балконі будівлі Головної Команди під час проведення ІІ краєвого з’їзду Карпатської Січі в Хусті 19 лютого 1939 р.
Фото: Kalenik Lessiuk Papers
Міністр оборони Карпатської України Степан Клочурак (ліворуч) разом із президентом Карпатської України Августином Волошиним.
Члени Карпатської Січі в строю. Другий зліва Олександр Блестів («Гайдамака»). Лютий, перша половина березня 1939 р. Хуст.
Колона карпатських січовиків марширує поблизу будівлі Головної Команди Карпатської Січі в Хусті перед відправкою на фронт. 14-15 березня 1939 р.
Петро Лисюк (з фотоапаратом) на вулиці в Хусті. Незадовго перед загибеллю 14 березня 1939 р.

Автор фотоілюстрацій - Каленик Лисюк. Його справжнє ім'я - Василь Лепикаш, він був громадським діячем, колекціонером та меценатом, діячем Української Народної республіки. У 1923 році він емігрував до США.

Лисюк фінансово підтримував Музей визвольної боротьби України у Празі, Український інститут в Берліні, Українську господарську академію в Подєбрадах. У 1932 р. він оплатив адвокатський захист членів ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина.

На початку 1939 року Каленик Лисюк разом із своїм сином Петром прибув на Закарпаття, щою стати свідком важливих історичних подій, які тут відбувалися. Він вирішив зняти фільм про становлення Карпатської України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як галичани вбиралися на весілля на початку ХХ століття

Лисюк зробив унікальні фото та кінозйомки, зокрема проголошення Соймом незалежності Карпатської України 15 березня 1939 року. Але невдовзі сталася трагедія - в одному із боїв загинув його син Петро.

Після завоювання Карпатської України угорцями, він продовжив роботу над своїм фільмом у Словаччині. Тут через кілька місяців він провів реконструкції закарпатських подій. Цікаво, що їх учасниками були реальні вояки Карпатської січі, які вижили після березневих боїв з угорцями.
Підготовка фільму "Трагедія Карпатської України" завершена в 1942 році в кіностудії Василя Авраменка у Нью-Йорку.

У фонді "Kalenik Lessiuk Papers" збереглося понад 200 негативів та фотографій, зроблених Калеником Лесюком у лютому-березні 1939 року на Закарпатті та квітні того ж року в Словаччині.

Фотографії ідентифікував Олександр Пагіря, історик, дослідник Карпатської України.

15 березня 1939 року перше засідання Сойму у Хусті проголосило незалежність Карпатської України та прийняло Конституцію. Основний закон постановив, що офіційною назвою держави є Карпатська Україна, державний устрій - президентська республіка, державна мова - українська. Державним прапором та гімном республіки визнали синьо-жовтий стяг і гімн "Ще не вмерла України". Гербом став червоний ведмідь на лівому срібному півполі й 4 сині та 3 золоті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі.

Зараз ви читаєте новину «У мережі показали армію Карпатської України на фото 1939 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути