Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2018 11:38

"Подразнює легені, роз'їдає зуби" - Крим накрило хлористим воднем

"Подразнює легені, роз'їдає зуби" - Крим накрило хлористим воднем
Армянськ накрило хлористим воднем. Фото: Крым.Реалии

В окупованому Росією Криму місто Армянськ накрило хлористим воднем, який утворює у воді соляну кислоту.

Свою причетність до екологічної катастрофи спростували ПАТ "Кримський содовий завод", АТ "Бром" і ТОВ "Титанові інвестиції", пишуть "Примечания".

Хімічна сполука сильно подразнює органи дихання і руйнує емаль зубів.

"Результати попередньої експертизи профільних республіканських служб підтверджують раніше озвучену офіційну заяву адміністрації "Титанові Інвестиції", що перевищення концентрації хлористого водню в повітряному середовищі населених пунктів Північного Криму не пов'язане з діяльністю титанового заводу", - говорять у прес-службі "Титану".

Крім того, зазначається, що безбарвний газ з різким запахом важчий за повітря.

"На повітрі димить внаслідок утворення з парами води крапельок туману. Негорючий, вибухонебезпечний при нагріванні ємностей. Добре розчиняється у воді. 27,5-38% -ний розчин хлористого водню у воді утворює соляну кислоту. Гранично допустима концентрація (ГДК) хлористого водню в повітрі населених пунктів: середньодобова - 0,02 мг/м3, максимально разова - 0,05 мг/м3. Хлористий водень має сильну подразнюючу дію на органи дихання. Тривала дія малих концентрацій викликає катари верхніх дихальних шляхів, швидке руйнування емалі зубів", - повідомляє ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хімічна атака з Криму накрила південь України: моніторять масштаби катастрофи

У свою чергу, заступник директора Кримського содового заводу Тарас Філіпчук та начальник відділу з екологічного моніторингу заводу "Бром" Вікторія Кірєєва стверджують, що їх компанії до екологічної катастрофи не мають стосунку.

Окупаційні органи, зокрема, Росспоживнагляд і міністерство природи та екології Криму проводять експертизу, яка допоможе зрозуміти походження викиду. Так звана "кримська прокуратура" проводить перевірки на трьох заводах.

Жителі окупованого Армянська скаржаться, що після викидів в атмосферу невідомої речовини загинув урожай, почалися висипи на шкірі, все в іржі.

Зараз ви читаєте новину «"Подразнює легені, роз'їдає зуби" - Крим накрило хлористим воднем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути