Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2018 15:18

Хімічна атака з Криму накрила південь України: моніторять масштаби катастрофи

Хімічна атака з Криму накрила південь України: моніторять масштаби катастрофи
Україну накрила хімічна катастрофа з Криму. Фото: InfoResist

Херсонська областя та території, які межують з окупованим Кримом, страждають від екологічної катасрофи в Армянську.

Через неякісну роботу "Титана" на півночі півострова трапилися викиди невідомих речовин у атмосферу. Займатися справою мають правоохоронні органи України, пояснив постійний представник президента України в АРК Борис Бабін, передає "Укрінформ".

"Забруднення повітря і земель внаслідок незаконної діяльності підприємств на окупованій території в Криму відбувається і на материковій Україні в прикордонних з окупованих півостровом районах Херсонської області. Жителі сіл Чаплинського району, проживаючи в межах видимості цих заводів, змушені щодня вдихати вихлопи, що йдуть з Криму", - розповів він.

Посадовець зазначив, що у деяких селах ситуація критична. Українська сторона наполягатиме, щоб почався моніторинг для оцінки розмірів екологічного лиха.

"Результати моніторингу можуть послужити підставою для притягнення до відповідальності правоохоронними органами всіх, хто причетний до роботи кримських підприємств, зокрема беніфіціари цих підприємств на підконтрольній території", - повідомив чиновник.

Бабін, зазначив, що викиди, які є причиною екологічного лиха на півночі Криму і в Херсонській області, продукує завод "Титан" в Армянську. Імовірно, причетний содовий і бромистий заводи в Красноперекопську.

"З урахуванням усіх відомих скандальних російських справ по використанню хімічної зброї в Британії, я не виключаю того, що росіяни могли повернутися до виробництва компонентів хімічної зброї в Криму на відповідних підприємствах", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дійде до евакуації"- жителі Армянська розповіли про екологічну катастрофу

Представник президента наголосив, що поставки сировини на ці заводи і вивезення готової продукції відбуваються незаконно за визначенням.

"У будь-якому випадку, що б вони не робили, по-перше, сировина на ці заводи завозиться незаконно, з порушенням законодавства України. Продукція вивозиться незаконно з порушенням законодавства України, вихлопи в навколишнє середовище теж незаконні і використання сировини, зокрема води і ропи з підконтрольній території, теж незаконне, це все грубі порушення законодавства України. Ми чекаємо реакції і конкретних дій правоохоронних органів", - додав він.

В окупованому Криму російська "влада" досі не встановила причину викиду в атмосферу хімічних речовин невідомого походження у Армянську.

Зараз ви читаєте новину «Хімічна атака з Криму накрила південь України: моніторять масштаби катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути