Ексклюзиви
середа, 21 березня 2018 18:29

"Цим скористався Путін" - стало відомо, чому Росії вдалася анексія Криму

"Цим скористався Путін" - стало відомо, чому Росії вдалася анексія Криму
Україна не чекала від Росії повномасштабного наступу. Цим у березні 2014 року скористався Володимир Путін. Карикатура Голос Америки

Спроби звільнити Крим військовим шляхом у березні 2014 року призвели б до повномасштабної війни та зіграли на руку Росії.

Про це Gazeta.ua розповів 47-річний Богдан Петренко, політолог, заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму.

"Оцінювати ситуацію з захопленням Криму потрібно не з позицій сьогодення, коли маємо війну на Донбасі, а дивлячись на ситуацію у березні 2014 року. Було сподівання, що це непорозуміння швидко завершиться. Не очікували повномасштабних військових дій від Росії. Цією розгубленістю й скористався Путін.

Якби тоді дали військову відповідь, отримали б громадянську війну. Росія одразу ж би заявила, що "нас там нет", але продовжувала допомагати зброєю кримським військовим, які перейшли на її бік. Світові події в Криму представили б як внутрішній конфлікт. Ще один варіант – війна із залученням військового флоту, який тоді стояв поблизу берегів Криму. Влаштували б провокацію: переодягнені в українську військову форму росіяни напали на російську базу в Криму. Наступного дня Путін увів би війська й почався міждержавний конфлікт.

Набагато гірше те, що влада не має чіткого плану з повернення Криму й Донбасу в українське середовище. Відновити кордони – лише половина справи, важливіше – грамотно провести внутрішню деокупацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти перетворили Крим на зону

Зараз побудували тільки телевишки, які мають транслювати українські канали на окуповані території. Але кримчани вже уражені імперською ідеологією й національне телебачення відштовхне їх ще більше. Потрібно розробити цілий комплекс роботи з людьми із окупованих територій. Зараз програємо Росії саме тому, що даємо військову відсіч. Але не можемо працювати з населенням в умовах гібридної війни. Навіть на звільнених від окупантів територіях 50 відсотків жителів продовжує підтримувати Росію – так вплинула на них пропаганда. Для Донбасу та Криму маємо створити окремі телеканали, які б враховували настрої людей і навертали їх до українського поступово й не радикальними методами", - розповів експерт.

150-метрову телевежу відкрили у селі Чонгар Генічеського району Херсонської області. Це сталося 17 березня 2017 року. Вона мала відновити українське мовлення на території Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Цим скористався Путін" - стало відомо, чому Росії вдалася анексія Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути