пʼятниця, 16 червня 2017 07:08

"Артек" створили для дітей хворих туберкульозом
9

Табір "Артек" прийняв першу зміну дітей 16 червня 1925 року.
Фото: god-2018s.com
Біля самого моря, де тепер розбита "ватра", площа з амфітеатром для гостей та фізкультурний майданчик.
Перша зміна дітей табору "Артек" із засновником Зіновієм Соловйовим у 1925 році
Вечірня "ватра" дітей та вожатих в таборі "Артек"
Перший табір розміщувався в брезентових наметах з дерев'яними підлогами.

"Чи хочете ви бачити вільних щасливих дітей? Відвідайте літній табір, влаштований Червоним Хрестом", - говорить політична діячка Клара Цеткін після відвідування дитячого табору-санаторію "Артек" в Криму.

92 роки тому табір прийняв першу зміну дітей. Це було 16 червня 1925 року в Гурзуфі біля підніжжя гори Аю-Даг на Чорноморському узбережжі.

Автор: kommersant.ru
  Вечірня "ватра" дітей та вожатих в таборі "Артек"
Вечірня "ватра" дітей та вожатих в таборі "Артек"

Ідея побудувати на кримському узбережжі дитячий табір, який би згодом переріс у потужний піонерський центр, належала тодішньому голові Російського Товариства Червоного хреста Зіновію Соловйову. Це був перший у СРСР санаторний піонерський табір. Його заснували для дітей, які хворі на туберкульоз.

Роботи з облаштування тривали майже рік. Перша зміна становила лише 80 дітей з Москви, Іваново-Вознесенська і Криму. Перші піонери табору жили в 4 брезентових наметах на морському узбережжі. Всього за 4 літні зміни в "Артеку" відпочили 320 дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти в Криму будують корпус "Артека" на цвинтарі

У наступному році табір відвідала перша зарубіжна делегація - діти з Німеччини. Далі в таборі відпочивали діти і дорослі із Данії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Франції.

Автор: crimea.ria.ru
  Діти на зарядці в "Артеку", 1925 рік
Діти на зарядці в "Артеку", 1925 рік

У 1927 році в "Артеку" з'явилися перші вожаті. Дітям стали давати лекції, водити на екскурсії, по 2-3 години на день вони працювали на території табору. У 1928 році в таборі побудували фанерні будиночки і відпочивати стало можливо весь рік. Із 1930-х років "Артек" розширили на кілька окремих таборів. Остаточне облаштування табору завершили після Другої світової війни.

Автор: staticflickr.com
  Діти загорають на пляжі табору "Артек" у 1930 році.
Діти загорають на пляжі табору "Артек" у 1930 році.

У радянські часи путівка до "Артеку" вважалася престижною нагородою для радянських та іноземних школярів. Щорічно до табору давали 27 тис. путівок.

На честь табору у 1956 році назвали астероїд.

"Артек" відвідували імениті гості: Леонід Брежнєв, Юрій Гагарін, Індіра Ганді, Микита Хрущов, Джавахарлал Неру, Бенджамін Спок, Валентина Терешкова, Лев Яшин.

З 1991 році "Артек" став Міжнародним дитячим центром. У 2006 році присвоєно статус центру під егідою ЮНЕСКО.

Зараз у таборі діє власний морський порт, стадіон на 12 тисяч глядачів, кілька десятків спортивних майданчиків, 2 музеї, морська та космічна виставка.

У січні 2009 року над табором "Артек" нависла загроза закриття внаслідок недофінансування. Через активні дії громадськості табір вдалося відстояти.

Після анексії Криму у 2014 році, "влада" півострову віддала "Артек" Росії. Також повідомляли, що на півострові хочуть відкрити "військовий Артек".

Колишні працівники кримського табору створили Міжнародний дитячий центр "Артек-Буковель" у Карпатах.

Зараз ви читаєте новину «"Артек" створили для дітей хворих туберкульозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути