Ексклюзиви
вівторок, 19 березня 2013 17:10
Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко
Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"

Опозиція виглядає жалюгідно

У вівторок, 19 березня, опозиція врешті розблокувала парламент. До цього роботу Раду було заблоковано через ситуацію довкола народного депутата Сергія Власенка, якого ВАСУ позбавив мандата. У понеділок ввечері на засіданні фракції "Батьківщина" було прийняте рішення розблокувати ВР за умови, що до порядку денного буде внесено кілька законопроектів, зокрема щодо призначення дати проведення виборів у Києві. Однак на засіданні це питання так і не було вирішене. Водночас свою роботу Верховна Рада почала з бійки - "свободівцям" не сподобалося те, що "регіонал" Олександр Єфремов виступав російською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КС отримав подання 48 нардепів щодо ситуації з виборами в Києві

Вся ця ситуація нагадує фразу "регіонала" Михайла Чечетова: "розвели як кошенят". Зараз складається враження, що опозиції дуже подобається бути цими кошенятами.

Зрозуміло, що питання із Власенком вирішене бути вже не могло. Воно вже формально лежить поза повноваженнями Верховної Ради. Крім того, вже було прийняте рішення щодо реєстрації наступних депутатів, які пройшли до парламента на місце Власенка та "регіонала" Андрія Веревського. Однак опозиція своїми поступками вкотре продемонструвала, що Партія регіонів не збирається виконувати жодних угод. Вони, "регіонали", однією рукою обіцяють, а іншою рукою, навпаки, позбавляють опозицію навіть шансу пристойно вийти зі складної ситуації.

Так опозиція у цій ситуації сподівалася на призначення виборів у Києві, сподівалася на якісь інші законопроекти, які потрібно розглянути у парламенті. Крім того, у неї немає сил для блокування трибуни. Але водночас, Партія регіонів чавить їх по всьому полю.

Чесно кажучи, опозиції зараз не позаздриш. Вона перебуває у дуже складній ситуації. І в цю ситуацію вона загнала себе сама і продовжує заганяти й далі, повсякчас ідучи на компроміси з Партією регіонів.

Взагалі, можна свідомо говорити про некомпетентність і інтелектуальну неспроможність опозиції. Вони не спроможні навіть тактично діяти. Вони вже вивчили свого супротивника, але прогнозуючи його кроки, дають можливість ці кроки супротивнику робити. Організаційна і інтелектуальна неспроможність опозиції викликає жаль. Є таке чудове українське слово - "гідна жалю", тобто "жалюгідна". Саме так зараз виглядає опозиція.

Водночас, сутички, які сьогодні відбулися у Верховній Раді, виставляють не в найкращому світлі і саму Партію регіонів. Якби я не критикував опозицію, "регіонали" іноді теж виглядають ідіотами. Адже називати вимогу користуватися у парламенті державною мовою "неофашизмом" - це вже пряма дорога до лікаря. У таких ситуаціях Партія регіонів не найкращим чином демонструє своє обличчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція вимагає у Рибака позбавити Лебедєва мандата за сумісництво

Водночас, сама бійка — це емоції. Це не постановочні бої. Взагалі, можна із впевненістю казати, що єдине, що в цій Верховній Раді справжнє — це бійки.

Парламент дискредитує себе не бійками. Дискредитація відбувається на іншому рівні. Якби, наприклад, у парламенті відбувалися бійки, але при цьому він приймав якісь важливі закони, то, думаю, бійки їм би пробачили, бо їхня культура та поведінка всім зрозуміла. Але ж де законопроекти? Де законодавство? Перед Україною щодня постає безліч викликів. І опозиція часто ці виклики правильно озвучує. Адже країна буквально на ладан дихає по дуже багатьох напрямках. Виконавча влада з цим усім не впорається, вона поводиться як страус, ховаючи голову в пісок. Водночас парламент, як законодавчий орган, не здатен навіть ці питання поставити руба. І в цьому вся проблема.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція виглядає жалюгідно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути