Ексклюзиви
понеділок, 29 жовтня 2012 14:03
Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко
Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"

Рейтинги "Свободи" показали, що суспільство радикалізувалося

Дані екзит-полів показали справжні настрої українського суспільства, його радикалізацію та потребу в опозиційних силах.

Ми бачили високі рейтинги ВО "Свободи", що є свідченням того, що суспільство радикалізувалося. Такий рівень довіри до "Свободи" став реакцією і на "харківські угоди", і на російську мову імені Ківалова-Колесніченка та на багато інших таких речей. Ще одним чинником їхнього високого рейтингу є те, що у нас виборець розумний. Він сам визначився: Об'єднана опозиція "Батьківщина" - проходить, УДАР — проходить. Отже, для радикалізації парламенту, для збільшення там українського елементу треба голосувати за "Свободу". Тому від Сум до Одеси дуже багато людей голосували саме за цю партію.

Що стосується УДАРу, то я не не назву жодного експерта, який би не говорив про те, що Кличкові треба мобілізувати свого виборця. Останній тиждень ми бачили, що його виборець активний до відпочинку та розваг, але зовсім не активний до виборчої дільниці. Цей виборець молодий. Треба було робити, наприклад, флеш-моб у день голосування на предмет того, щоб виборець дійшов. Мабуть, не вистачило чи організаційних можливостей, чи розуміння. Але справді було зрозуміло, що та висока соціологія реальна саме за рахунок такої категорії виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко запропонував Об'єднаній опозиції план дій у Верховній Раді

Вважаю Кличка переможцем цих перегонів хоча б тому, що його партія вперше потрапляє до парламенту. Кличко буде центром політичного тяжіння, бо його партія монолітна. За монолітністю така сама, як була фракція Юлії Тимошенко, коли вона була прем'єром. Ми розуміємо, що насправді в його партії зараз знаходяться експлуататори високого президентського рейтингу самого Кличка. Але зараз їм розколюватися сенсу немає, якщо вони думають про перспективу 2015 року. Бо об'єктивно Кличко представляє собою реального конкурента Януковичу на сьогодні, щоб нам Микола Янович не розповідав.

Що стосується негативу, він полягає у тому, що парламент буде екліптичним. Депутати не знають, що робити з країною. Для Об'єднаної опозиції такі результати є поразкою, бо з формальної точки зору вони набрали менше, ніж Партія регіонів. Не запропонували нових ідей і нових змістів. Вони не знають, що робити ні з країною, ні з самими собою. Крім того, у саму конструкцію закладено вади, бо є кілька партій. Зараз вони почнуть колотися, сперечатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це шок для України" - у ніч виборів у штабі КПУ обурювалися результатами "Свободи"

Мені шкода Наталію Королевську. Ясно, що проект "Україна — Вперед!" являє собою одну велику суцільну помилку. Помилка, у першу чергу, кадрова, змістовна, ідейна, організаційна. Проте у них інколи проривалися важливі речі, хоч і несистемно та непослідовно. Тому шкода, що ці ідеї не потраплять до парламенту. Надалі тим, хто займається політичним проектуванням, треба написати великими літерами на вході: "Російським політтехнологам вхід заборонено". Свого часу вони завалили "Озиме покоління", потім багато інших проектів. Це ж комедія, наскільки люди не знають країни, не хочуть її знати і вивчати.

Отже, маємо двох переможців цих виборів — Кличко і "Свобода". Це цілком позитивний результат. Крім того, була цілком пристойного європейського рівня явка. Звичайно, її ЦВК ще буде натягувати, щоб збільшити результати Партії регіонів, але явка все таки більш-менш хороша. Порадували кияни. Кияни, зазвичай, сноби і явка у столиці не дуже висока, бо вони не дуже люблять голосувати. Проте очевидно, що Партія регіонів так дістала їх, що цього разу Київ показав у порівнянні з усією країною вищий результат.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинги "Свободи" показали, що суспільство радикалізувалося ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути