Ексклюзиви
пʼятниця, 14 жовтня 2016 15:20

"В пам'ять тим, хто врятував Україну" – на місці багатоповерхівки розбили сквер
7

Фото: Тарас Подолян

У Києві на Покрову відкрили та освятили пам'ятний знак в сквері на честь героїв-добровольців АТО. Знаходиться на перетині вулиць Кудряшова та Лариси Проценко. Торік кияни відстояли дану ділянку від незаконної забудови. А вже навесні разом з добровольцями з батальйону ОУН посадили перші дерева.

О 10:00 до скверу заносять кілька мішків з землею. Кладуть їх біля встромлених в землю каштанів. Посередині під рядном – великий камінь. Крізь нього проглядається тризуб.

Зелена зона міститься в історичному районі Батиєва гора. Займає близько 20 соток. Територія розбита на кілька частин гравійними доріжками. Під каштанами стильні лавки.

Добровольці від ОУН приходять з червоно-чорними прапорами. На огорожу вивішують табличку що тепер місце охороняється бійцями підрозділу. З іншої сторони плакат з назвами міст де воювали. Частина бійців стає вздовж алей з червоно-чорними прапорами та українськими прапорами.

"Навесні до нас звернулись мешканці Солом'янки, що в цій історичні місцині хочуть втиснути хмарочос. Але тут і так їх вистачає. А ми добровольці воюємо не тільки на передовій, але і тут в Києві. в Україні крім явного ворога на Сході є ще внутрішній режим окупації. Коли всякі чиновники захопили владу і творять що хочуть. Мешканці тут виступали проти. Ми їх підтримали, як і підтримуємо всіх хто виступає проти незаконних дій. Вони запропонували розбити тут сквер на честь добровольців", - розповідає Микола Коханівський, лідер руху ОУН.

О 11:00 разом з мешканцями висаджують каштани. Засипають їх землею з мішків. До пам'ятника підходить священник з трьома хористами. 15 хвилин проводить молебень. Далі освячує камінь та присутніх.

"Добровольці на початку війни по суті врятували Україну. Я пам'ятаю, які черги стояли під військкоматами. А ті хто не хотів витрачати час - самотужки їхали на Донбас, а там вже збивались у підрозділи. І перший рік Україна кров'ю простих людей відплатила за свободу", - каже Іван Петриняк, мешканець вулиці Лариси Проценко.

Акція за годину закінчується. Присутніх запрошують до польової кухні та пропоную гречку з м'ясом та овочами. Також гарячий чай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кияни вимагають від Кличка сквер добровольців АТО замість незаконної комерційної забудови

На початку 2000х тут проходили сходи, по яких мешканці будинків спускались до вулиці Кудряшова. Росли каштани та липи. Інформація про зведення 24-поверхового будинку з підземним паркінгом вперше з'явилась у 2007 році. Київрада віддала землю в оренду на 5 років компанії ТОВ "Профіл", яку пов'язують з екс-міністром освіти Дмитром Табачником. Тоді мешканці навколишніх будинків виступили проти. 10 років ділянку не чіпали і не вели тут ніяких робіт. Але 2015 році строк оренди був подовжений.

"Торік про будівництво тут заявила корпорація - "Укрбуд", директором якої був Максим Микитась (зараз народний депутат - Gazeta.ua). Хоча Київрада не мала права продовжувати оренду так як її термін стік ще у 2012 році. Така ж сама плутанина на кадастровій карті. За кодом тут знаходиться зелена зона. Але найнебезпечніше це те що багатоповерхівку хочуть втиснути на клаптику в зсувонебезпечному районі. Наші будинки стоять на пагорбах і якщо їх підніжжя розриють вони розсипляться. Якщо зайти у наш двір це видно по асфальту. він постійно тріскає", - розповідає Василь Швець, мешканець будинку №7-б.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В історичній частині столиці знесли 100-літній будинок

У березні мер Віталій Кличко підписав розпорядження про продовження оренди. Робітники вирізали частину дерев. Мешканці вулиці Кудряшова почали бути на сполох. Організували кілька акцій протесту. А 4 травня почали облаштовувати сквер. Разом з добровольцями висадили перші каштани та розмітили доріжки. За літо встановили огорожу та лавки.

"Ми вимагаємо від мерії міста офіційно визнати цю ділянку сквером. Ми її облаштували, встановили огорожу охорону. їм тільки залишається тілкьи затверждити це документально. А не йти на поводі у всяких злчоинців", - додає Іван Петриняк.

Нагадаємо, сьогодні Україна святкує День захисника. Його затвердив парламент 2015-го року замість радянського "Дня захисника Вітчизни" 23 лютого. Також греко-католики та православні відзначають одне з великих церковних свят - Покров Пресвятої Богородиці.

Зараз ви читаєте новину «"В пам'ять тим, хто врятував Україну" – на місці багатоповерхівки розбили сквер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути