вівторок, 29 березня 2016 23:40

У будинку на Грушевського зруйнували перекриття
13

Фото: Наталія Міняйло

Столітній будинок на Грушевського у Києві почали руйнувати ще в понеділок. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла 58-річна Ірина Потапова. Вона 8 років очолює громадську організацію "Матері Землі", офіс якої знаходиться на першому поверсі споруди.

"Будівельники приїхали сюди у понеділок. Сказали, що проводитимуть ремонт у квартирах на другому поверсі. Ці квартири належать фірмі "Грааль" Дмитра Табачника. Вони нам показали документи – дійсно це їхнє майно. Тому ми не стали заперечувати. Однак замість проводити ремонт вони почали просто знищувати стіни будівлі. Якщо подивитися у вікно другого поверху, видно, що перекриття вже немає. Найбільш активно працювати в понеділок ввечері і у вівторок вранці", - сказала Ірина.

За словами жінки, у понеділок вони викликали поліцію. Однак вона визнала дії власників приміщення законними. У вівторок на виклик приїхала не тільки поліція, а й народний депутат Ігор Луценко.

"Лише завдяки йому ми могли потрапити всередину і побачити, що там робиться. До того нас не пускали будівельники. З їхніх розмов між собою ми зрозуміли, що вони роблять таке не вперше", - розповіла Ірина.

"Першим у будинок став прориватися Миколи Марусик з "Мистецької Платформи". Він розіслав смс активістам і побіг всередину. Потім уже підключився я. Через деякий час прийшла поліція. Вони були поруч. Вже через хвилин 20 приїхав Луценко і журналісти," - каже активіст Максим Остяк, 28 років.

Крім "Матері Землі", у будинку розташовані ще кілька громадських організацій. Серед них – "Мистецька Платформа", "Маю вибір", "Шлях до майбутнього", "Планета дитини". Тут же діє "Маскувальний батальйон" та Клуб анонімних алкоголіків.

"Ми збираємося через день у підвалі будинку. Плетемо маскувальні сітки для військових на Сході. Безхатько, який живе у сусідньому будинку, підтвердив, що зруйнували не лише перекриття, а й опори споруди. Якщо вони руйнуватимуть перекриття і далі, то вся конструкція може впасти, загинуть люди. Так уже трапилося на Богдана Хмельницького", - розказала 40-річна Лілія Савкова з "Маскувального батальйону".

Нагадаємо, 25 лютого на вулиці Богдана Хмельницького обвалилася будівля початку ХХ століття. Під уламками опинилися восьмеро людей, двоє з них загинули.

Будинок на Грушевського належить до списку пам'яток історії та культури Печерського району Києва. Його у 1883 році побудував архітектор Вадим Катеринич для відомої у Києві родини швейцарського походження Бонадуерів. До 2010 року тут розташовувалися житлові та офісні приміщення.

Зараз ви читаєте новину «У будинку на Грушевського зруйнували перекриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути