Ексклюзиви
пʼятниця, 21 вересня 2012 04:50

В Лаврі до плащівниці стоїть стометрова черга
7

Фото: Gazeta.ua

З самого ранку до Плащівниці Святої Богородиці, що зараз знаходиться в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, вистроїлась стометрова черга. Люди стоять по декілька годин, щоб доторкнутись до святої реліквії. Кореспондент Gazeta.ua півтори години простояв в черзі щоб потрапити до храму.

Люди стоять у декілька кіл на площі перед собором. На час перебування святині вхід до лаври зробили безплатним.

"Читала, що плащівниця допомагає зцілитися. В мене ноги сохнуть, важко ходити. Сюди приїхала з Макарівського району. Хочу помолитись та доторкнутись до реліквії, щоб вона допомогла мені. Чоловік не зміг приїхати, тому я сама. Тут така черга, що надіюсь за годину зайду до церкви" — каже Юлія Майвород.

Плащівницю встановили по ліву сторону від амврона. Прислужники та охоронці пускають до неї тільки по пару чоловік на декілька хвилин. Багато прихожан привели зі собою малих дітей, більшість з них сидять на бордюрах та чекають, поки їх батьки стоять у черзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зустріли Плащаницю Пресвятої Богородиці

"Ми привели сина, щоб він був здоровий. Сьогодні весь ранок вчились,як правильно хреститись. Він у мене розумник, том надіюсь що Бог даруватиме йому щастя. Останнім часом все більше церкву називають машиною для заробляння грошей, але в першу чергу вона є посередником між богом і людиною. А саме такі реліквії є ознакою цього. Тому всі свідомі християни, повинні, хоч раз у житті доторкнутись до них" — каже киянка Марія.

Поруч з чергою, продають свічки, хрестики, іконки з Єрусалиму. Також можна придбати свячену воду у пляшках, лаврський шоколад.

"Сьогодні ще не багато прихожан. Найбільший наплив ми чекаємо на вихідних. У Лавру потягнуться не тільки кияни, але і прочани з областей. На сьогодні, ще ніяких інцидентів у нас не було" — розповів один з прислужників, що дивиться за чергою. Також людей охороняють п'ятеро міліціонерів.

Нагадаємо, плащівницю Святої Богородиці привезли у столицю учора на особисте прохання митрополита Володимира. Вона була створена в 1830-1840 роках позаминулого століття Плащаниця являє собою вирізане по контуру зображення Божої Матері, з обох сторін має оклад. Зберігається в Єрусалимі, в подвір'ї Гефсиманської обителі, так званій Малій Гефсиманії, розташованій навпроти входу до Храму Гроба Господнього. В ньому, вона, знаходиться праворуч від вівтаря перед іконою Божої Матері "Милостива". 24 вересня реліквія поїде у тур по 14 містах України.

Зараз ви читаєте новину «В Лаврі до плащівниці стоїть стометрова черга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути