субота, 15 грудня 2007 07:05

В Києві згоріли склади з горілкою та комп"ютерами

Автор: фото: Олександр КУЦИЙ
  Рятувальники гасять полум’я у складських приміщеннях на вул. Червонопрапорній. Пожежу гасили півдоби — зранку до вечора
Рятувальники гасять полум’я у складських приміщеннях на вул. Червонопрапорній. Пожежу гасили півдоби — зранку до вечора

"Можна сказати, що ми народилися в сорочці. Устигли винести весь товар на бетонну платформу. Приміщення, щоправда, прокоптилося димом, але вікна залишилися неушкоджені, — розповідає "ГПУ" 40-річний Віктор, охоронець фірми "Делівері Авто", яка продає автозапчастини. — Найбільші збитки — у наших сусідів, горілочників і торговців побутовою технікою".

У четвер пожежу на вул. Червонопрапорній, 135, що в Голосіївському районі, одночасно гасили 19 пожежно-рятувальних відділень МНС та два пожежні спецпоїзди. Рятувальники ліквідовували полум"я протягом семи годин. Пожежа виникла близько сьомої ранку у приміщеннях, орендованих кількома підприємствами — товариством "Даталюкс", "Союз-Віктан" та "МКС". Вони розташовані неподалік пивзаводу "Славутич". Вогонь охопив 13 тис. кв. м.

Заходжу до ангара сусідньої фірми "Дата-люкс". Сказати суму збитків, яких зазнало це підприємство, одразу неможливо. У приміщенні 50х20 м вигоріло все — тисячі пральних машинок, мікрохвильових пічок, сабуферів, динаміків, стереосистем. Від стаціонарних комп"ютерів залишилися лише металеві остови — усі плати, як і портативні ноутбуки, вигоріли вщент. На запитання про розмір збитків працівники "Дата Люкс" лише роздратовано махають руками і радять якомога швидше зникнути.

— Що спричинило таку масштабну пожежу — поки що невідомо, — розповідає "ГПУ" Євген Савчук, 23 роки, начальник Голосіївського пожежного караулу. — Коли ми приїхали, вогонь охопив 400 квадратів складської площі. Ангари були знеструмлені, ліхтарі знищені, тому працювали в темряві. Вогонь швидко перекидався приміщенням. Боротися з пожежею було надзвичайно складно — густий дим, висока температура. Кисневого балона рятувальникові вистачало на 35 хвилин — потім бігом за новим. Найголовнішим завданням було загасити вогонь на складі лікеро-горілчаних виробів "Союз-Віктану", "Немірова" та "Медоф". Там горіло до вечора. Сотні пляшок вибухали від надвисокої температури. Розліталися скляні осколки, а горілка текла вогняними ріками.

Рятувальним загонам вдалося не допустити поширення полум"я на склади трьох інших фірм — "Еліт Україна", "Катрейд" та "Аско". У четвер працівники газової служби обходили згарища. Говорили, що вогонь виник через несправне газове обладнання чи систему опалення. Коли у вигорілому приміщенні пожежники тягали за собою брандспойти, іронізували, що горілчаний склад напевне спалили конкуренти "Союз-Віктану". Мовляв, так хотіли збільшити продаж у Києві своєї продукції перед святами. Один із працівників "Союз-Віктану" зізнався "ГПУ", що вогонь знищив продукції на 18 млн грн.

На місце пригоди приїхали кілька представників компаній-страховиків. Вони були в костюмах. Із кишені одного чоловіка стирчала недоїдена шоколадка "Твікс". Страховики сказали, що вся продукція на складах застрахована. Однак суму компенсації назвуть після з"ясування причин пожежі.

Через пожежу протягом дня не працював пивоварний завод "Славутич". Там відключили електрику й газ. Керівництво евакуювало працівників із території підприємства.

Зараз ви читаєте новину «В Києві згоріли склади з горілкою та комп"ютерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути