вівторок, 27 липня 2021 12:30

Столиця розвиватиметься краще, якщо розділити посади мера та глави КМДА - експерт

Столиця розвиватиметься краще, якщо розділити посади мера та глави КМДА - експерт
Політексперт Володимир Цибулько: "Поєднання функцій мера Києва і глави КМДА призводить до того, що бізнес викручує руки місту"

Поки посади мера Києва і глави КМДА не розділені, Київ не зможе нормально розвиватися.

Про це під час круглого столу на тему "Управління Києвом: як знайти баланс між господарською діяльністю КМДА і політикою", ініційованого депутатом Київради від "Слуги народу" Владиславом Трубіциним, заявив політичний експерт Володимир Цибулько.

За його словами, головна проблема Києва - це нерозділені функції столиці і місцевої громади. Також експерт вважає, що депутати Київради сьогодні в повній мірі не представляють інтереси киян.

"Ми бачимо, як кілька місяців представники малого бізнесу, що працюють в МАФах, топчуть поріг міської адміністрації. Чи могло це відбуватися, якби інтереси цієї групи киян були представлені в міській раді? Ні. Поєднання функцій міського голови та голови КМДА призводить до панівної ситуації, коли один з бізнес-сегментів викручує руки всій громаді міста - всім киянам", - розповів Володимир Цибулько.

Він навів приклад, як диспропорція в політичній вазі забудовників у Києві призводить до того, що сегмент культури або соціалки починає "провисати". Крім того, додав експерт, відбувається затримка в реалізації проектів в інших галузях - системі житлово-комунального господарства.

"Та ж реконструкція Бортницької станції аерації ніяк не може відбудуться. Японський грант більш ніж на мільярд "провисає" вже скільки років. Якби влада була збалансованою, то перше, за що б бралася виконавча влада, - реалізація великих інфраструктурних проектів. На хвилиночку, за час правління містом Віталієм Кличком не відкрито жодної станції метро", - заявив експерт.

Цибулько також додав, що Кличко намагається балансувати між різними групами економіки, які впливають на процеси в Києві, але його балансування неефективне. "Вся проблема в тому, що він не може змусити одну з груп здати свої інтереси. Більше бізнесу - менше інтересу киян", - резюмував Цибулько.

У свою чергу модератор дискусії, депутат Київради, голова постійної комісії з питань промисловості, підприємництва та місцевого благоустрою, глава МФО "Успішний Київ" Владислав Трубіцин заявив, що керівник виконавчої влади Києва повинен співпрацювати з президентом і центральною владою і не перебувати в опозиції.

"Ще є велика проблема. Я вважаю, що глава виконавчої влади міста Києва повинен бути в конструктивних і партнерських відносинах з президентом і центральною владою в цілому, чого на сьогоднішній день немає", - заявив Трубіцин.

"Голова КМДА, в принципі, не може бути в опозиції до державної влади. А як інакше? Це не працює", - зазначив депутат, нагадавши, що інакше успішно розвивати столицю просто неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Столиця розвиватиметься краще, якщо розділити посади мера та глави КМДА - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути