пʼятниця, 01 серпня 2008 16:57

Перший бізнес-центр пішов тріщинами

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Ольга Козловська біля будівельного паркану, який звели навколо першого в столиці бізнес-центру ”Мілленіум”. Вона мешкає в сусідньому з центром будинкові, каже, штукатурка з центру обвалюється, бо на його даху нема жолобів для дощівки
Ольга Козловська біля будівельного паркану, який звели навколо першого в столиці бізнес-центру ”Мілленіум”. Вона мешкає в сусідньому з центром будинкові, каже, штукатурка з центру обвалюється, бо на його даху нема жолобів для дощівки

Уже півроку у вікнах офісів 10-поверхового бізнес-центру "Мілленіум" вечорами ніхто не вмикає світло.

Раніше офіси в ньому орендували відомі компанії. Серед них — "ТНК ВР-Україна", Міжнародний консорціум з управління й розвитку газотранспортної системи України, "SAP-Україна", "Беерер енд МакКензі". Але всі фірми виїхали з центру, а його задній двір нині огороджено будівельним парканом.

"Мілленіум" розташований на розі Великої Житомирської та Володимирської в центрі. Це — один із перших побудованих у столиці бізнес-центрів, був відкритий 2000-го. Тепер його будівля вкрита численними тріщинами. Одна зі стін центру була прибудована впритул до сусіднього старого житлового будинку. Нині вона помітно відхилилася від дому. Ззаду будівля виглядає не краще — на стінах лущиться й відпадає штукатурка. Місяць тому керівництво центру розпочало капітальний ремонт. Його мають завершити в грудні. Проект "Мілленіуму" розробляв Сергій Бабушкін, колишній головний архітектор столиці. Знадвору шестеро будівельників штукатурять і фарбують стіни.

— Залишилося обшити пінопластом меншу половину стіни, — каже "ГПУ" один із них. — Але спершу знімемо стару штукатурку, яка от-от відпаде. Усередині роботи багато, але там — інша бригада.

Мешканці трьох сусідніх будинків стверджують, що через "Мілленіум" у них потріскалися стіни.

— Це величезний монстр, ми страждаємо через нього вже вісім років, — каже "ГПУ" Микола Бедусенко, 74 роки, мешканець будинку N8/14 на Великій Житомирській. — Після того як звели центр, у нашому домі стіни потріскали з першого до останнього поверху. Боїмося, що наш дім завалиться.

Чоловік додає, що ремонт у "Мілленіумі" майже ніколи не припинявся. Уперше будівлю бізнес-центру почали ремонтувати в 2002-му, через два роки після здачі в експлуатацію.

Ольга Козловська, 51 рік, мешкає в тому ж будинку, що й Бедусенко. Жінка чула від будівельників, що на даху бізнес-центру відсутні жолоби для збору й зливу дощівки. Через це й обсипається штукатурка.

У державній архітектурно-будівельній інспекції міста чули про проблеми "Мілленіуму". Учора там працював їхній інспектор. Він має встановити причину дефектів.

— Повідомимо про неї у вівторок, — каже Михайло Голубничий, 59 років, перший заступник начальника інспекції. — Штукатурка може обвалюватися як через відсутність стоків, так і через неякісні будматеріали. Під "Мілленіумом" прокладені водні комунікації. Може, там пошкоджено трубу, а вода тече під фундамент і підмиває його. Бо тріщина між житловим домом і центром виникла через просідання фундаменту. А стіни житлових будинків тріскають явно через новобудову. Як би не було, запевняю — "Мілленіум" не завалиться. Якщо просідає будівля, укріплять його фундамент, і все, — каже Голубничий.

Переговорити з архітектором Сергієм Бабушкіним не вийшло. Його помічниця повідомила, що він відпочиває за кордоном.

Торговий дім "ТНК ВР-Україна" переїхав у бізнес-центр "Парус" на вул. Мечникова. На тему причини зміни офісу спілкуватись у фірмі відмовляються. Інше підприємство, "SAP-Україна", тепер розташоване в бізнес-центрі на вул. Димитрова, 5. У приймальні кажуть, що повертатися до "Мілленіуму" після ремонту наміру не мають.

Загальна площа бізнес-центру — 8 306 кв. м. "Мілленіум" має підземний паркінг на 33 автівки й автономну котельню. Оренда 1 кв. м коштувала тут $31–$35.

Зараз ви читаєте новину «Перший бізнес-центр пішов тріщинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути