вівторок, 26 серпня 2008 16:49

На Героїв Дніпра опало все листя

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Двірник Олександр Ситниченко упродовж півгодини намів на вул. Героїв Дніпра дві великих купи опалого листя
Двірник Олександр Ситниченко упродовж півгодини намів на вул. Героїв Дніпра дві великих купи опалого листя

Дерева на вул. Героїв Дніпра на Оболоні, не витримали спеки. Упродовж двох тижнів листя пожовтіло й осипалося.

Вулиця Героїв Дніпра завдовжки 2,3 км. Усього на ній росте 469 дерев. Здебільшого — це акації, молоді дуби, клени, липи й каштани. Останні три види дерев постраждали від серпневої спеки найбільше. Їхнє листя покрутилося на сонці, пожовтіло й осипалося. На деяких деревах воно почорніло. За підрахунками "ГПУ", на Героїв Дніпра поскидали листя півтори сотні дерев.

Минулого четверга двірники із місцевого Жеку N507 вперше вийшли, аби прибрати вулицю від листя.

— А їх ніхто не поливає, тому й посохли, — каже "ГПУ" Ольга Ампілогова, 54 роки, мешканка будинку N40. — Минулого року водовозки поливали листя й коріння на кожній деревині. А цього року точно жодного дерева на нашій вулиці не поливали. В інших районах зелено, а в нас — уже осінь.

Батьки, гуляючи із малими дітьми, підбирають жовті листки каштана для гербарію.

— Помітила, що останні два роки каштани рано скидають листя, — каже Валентина Островська, 27 років. Жінка сидить на лавці біля будинку N32 із 4-річною донькою Світланою. — Буває, листя засохле, а на гілках ще зелені каштани висять. Але цього літа висихають і решта дерев, залишаються лише стовбури та гілки. Раніше люди ходили вулицею в холодку, крони захищали нас від сонця. А тепер листя посохло, то печемося.

На вулиці кореспондент "ГПУ" зустрів Олександра Ситниченка, 39 років, двірника місцевого ЖКГу.

— Начальник наказав позгрібати жовте листя біля будинків, — каже він. — Усі три бригади двірників із п"ятниці збиратимуть його. Я щовечора поливаю дерева біля будинку N20б, за який відповідаю. Але листя все одно опадає.

Листя на деревах у дворі будинку N12 лише прив"яло. Мешканці двору рятують дерева самотужки. Двір обслуговує ЖЕК N305. Двірники рослинами не займаються.

— Щовечора ми виливаємо по відру води під кожне деревце, — розповідає "ГПУ" Андрій Літута, 81 рік. — Я теж виходжу із квартири, допомагаю відра носити. Хочемо, аби біля будинку був холодок, зелена трава й дерева.

Замовити поливальну машину можна від 300 гривень

— Проблема з деревами на Героїв Дніпра виникла через те, що вулиця висипана штучно, стоїть на намивних пісках. Тому вода швидко вивітрюється. На інших вулицях в Оболонському районі листя на деревах зів"яло набагато менше, — каже "ГПУ" Марія Ковальчук, 55 років, директор Оболонського Зеленбуду.
— Слава Богу, пішли дощі, — говорить Ковальчук. — За останніх три дні на деяких деревах уже з"явилися маленькі зелені листочки. Рослини по вулиці Героїв Дніпра не засохли, а скинули листя. Це вегетаційний захист дерева: воно скидає листя, коли не вистачає вологи, аби запобігти вивітрюванню вологи. Я обійшла Героїв Дніпра і поки бачила три дерева, які, можливо, засохли. Через місяць ми порахуємо, скільки засохло через спеку.
Зі слів чиновниці, машини поливали дерева на Героїв Дніпра з 20.00 до 7.00. Робили так, аби дерева максимально вбирали вологу і вона вивітрювалася якомога менше.
"ГПУ" поцікавилася, чи можуть мешканці замовити у двір вантажівку-поливалку, аби дерева поливали частіше. В Оболонському Зеленбуді кажуть, що це можливо і коштуватиме від 300 грн. Раніше кияни не замовляли поливальних машин.

Зараз ви читаєте новину «На Героїв Дніпра опало все листя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути