20 липня світ відзначає Міжнародний день торта. Україна має свій знаковий десерт. Це солодкий символ столиці – "Київський торт". За свою сімдесятирічну історію став одним із найпопулярніших десертів міста і, можливо, країни.
"Київський торт" не єдиний знаковий смаколик українських міст. Про головні десерти України та їхню історію – в матеріалі Gazeta.ua.
"Київський торт"
Головною кондитерською родзинкою столиці є легендарний та улюблений "київський торт".
За однією з історичних версій, торт з'явився завдяки помилці кондитерів, які працювали на фабриці імені Карла Маркса (нині "Рошен") в 1956 році. Вони підготували для бісквіта партію яєчного білка, але забули вчасно заховати її в холодильник. Щоб приховати помилку колег, наступна зміна вирішила спорудити торт з того, що вийшло.
Тогочасний начальник бісквітного цеху Костянтин Петренко навіть не здогадувався, що хрусткі коржі із затверділої піни з кремом незабаром назвуть "Київським тортом". З того часу автором рецепта десерту вважають Костянтина Петренка.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтер'єр без ремонту та кава з полином – чим приваблюють нові кав'ярні в центрі Києва
На самій фабриці цю історію вважають плітками. Там стверджують, що кондитери цілеспрямовано працювали над винаходом незвичайного рецепта. Вдалося створити головний десерт Києва 1956 року. Його запатентували в 1973-му.
У різні роки інгредієнти торта змінювалися. Наприклад, зараз до його складу входить горіх фундук, хоча колись це був кеш'ю. Та горіхово-білкові коржі, які роблять торт таким повітряним і хрустким, досі готують за рецептурою 1956 року. Її тримають у секреті.
Сьогодні придбати київський торт можна у будь-якому супермаркеті чи магазині.
Львівський сирник
Сирник чи "пиріг з сиром" був в галицьких кулінарних книжках та записниках господинь задовго до кулінарки Дарії Цвєк, яку називають винахідницею десерту.
Вважається, що саме сирник зі Східної Європи, тобто з Галичини зокрема, перетворився на сучасний чизкейк.
Усталений рецепт львівського сирника – з родзинками та шоколадною помадкою. Десерт став візитівкою галицької кухні.
Існує понад 32 варіації львівського сирника. Його готують із лимонною або апельсиновою цедрою, кокосовою стружкою, горіхами, маком і навіть яблуками. Незмінним залишається жирний домашній сир, якісне вершкове масло і домашні яйця.
Зараз без сирника не можна уявити жодної кав'ярні Львова.
Галицький пляцок
"Пляцок" з польської – будь-яка пласка страва, виріб з якогось тіста, тонкий коржик.
На Галичині пляцок – це кондитерський виріб, що поєднує в собі коржі, креми та начинки. Він став популярним через те, що його в регіоні випікали на різноманітні застілля – весілля, хрестини, дні народження.
Дуже схожий на торт, але простіший у виконанні. Подають на свята і урочистості, на одній таці відразу кілька видів. Як правило, пляцки печуть у прямокутній формі.
Пляцки бувають багатошарові та одношарові. Зріз пляцка яскравий і багатобарвний, з різноманітними шарами, начинкою і кремами.
Полтавські галушки
Галушки – страва з вареного тіста у вигляді квадратиків або кульок. На відміну від вареників, вони не мають начинки. Готують їх як окрему страву або варять суп з галушками.
У вигляді десерту їх роблять із сиром. Історія полтавських галушок сягає часів Трипілля.
Приготування полтавської галушки має свою характерну особливість – їх варять на водяній парі. Такий рецепт з'явився в період розквіту української національної кухні – в середині XVI ст. – кінця XVII ст.
І хоча галушки вживали по усій території України, саме в Полтаві вони вважаються найголовнішою місцевою стравою. Там навіть встановили пам'ятник тарілці з галушками.
Ґомбовці
Ґомбовці – український десерт із тіста з начинкою. Поширений в карпатському регіоні України, готується майже в кожній хаті на Закарпатті.
Угорсько-закарпатські ґомбовці дуже нагадують технологію приготування китайського десерту. Це кульки з начинкою, які готують на пару.
Існують два види ґомбовців: солодкі та солоні. Перші роблять із домашнього сиру чи із сливами.
Голлівудський актор і режисер Шон Пенн вже вдруге з початку повномасштабного вторгнення Росії відвідав Україну. Володар двох "Оскарів" зʼїздив у Бучу, Ірпінь, а також прогулявся Києвом. Завітав, зокрема, і в заклад Ponchyk Boy на вул. Гончара. Тепер там на честь знаменитості випікатимуть пончик "Шон".
Коментарі