середа, 20 липня 2022 19:32

"Київський торт" та львівський сирник – який вигляд мають головні смаколики українських міст
5

20 липня світ відзначає Міжнародний день торта. Україна має свій знаковий десерт. Це солодкий символ столиці – "Київський торт". За свою сімдесятирічну історію став одним із найпопулярніших десертів міста і, можливо, країни.

"Київський торт" не єдиний знаковий смаколик українських міст. Про головні десерти України та їхню історію – в матеріалі Gazeta.ua.

"Київський торт"

Головною кондитерською родзинкою столиці є легендарний та улюблений "київський торт".

За однією з історичних версій, торт з'явився завдяки помилці кондитерів, які працювали на фабриці імені Карла Маркса (нині "Рошен") в 1956 році. Вони підготували для бісквіта партію яєчного білка, але забули вчасно заховати її в холодильник. Щоб приховати помилку колег, наступна зміна вирішила спорудити торт з того, що вийшло.

Тогочасний начальник бісквітного цеху Костянтин Петренко навіть не здогадувався, що хрусткі коржі із затверділої піни з кремом незабаром назвуть "Київським тортом". З того часу автором рецепта десерту вважають Костянтина Петренка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтер'єр без ремонту та кава з полином – чим приваблюють нові кав'ярні в центрі Києва

На самій фабриці цю історію вважають плітками. Там стверджують, що кондитери цілеспрямовано працювали над винаходом незвичайного рецепта. Вдалося створити головний десерт Києва 1956 року. Його запатентували в 1973-му.

У різні роки інгредієнти торта змінювалися. Наприклад, зараз до його складу входить горіх фундук, хоча колись це був кеш'ю. Та горіхово-білкові коржі, які роблять торт таким повітряним і хрустким, досі готують за рецептурою 1956 року. Її тримають у секреті.

Сьогодні придбати київський торт можна у будь-якому супермаркеті чи магазині.

Автор: Wikipedia
  Київський торт став символом столиці
Київський торт став символом столиці

Львівський сирник

Сирник чи "пиріг з сиром" був в галицьких кулінарних книжках та записниках господинь задовго до кулінарки Дарії Цвєк, яку називають винахідницею десерту.

Вважається, що саме сирник зі Східної Європи, тобто з Галичини зокрема, перетворився на сучасний чизкейк.

Усталений рецепт львівського сирника – з родзинками та шоколадною помадкою. Десерт став візитівкою галицької кухні.

Існує понад 32 варіації львівського сирника. Його готують із лимонною або апельсиновою цедрою, кокосовою стружкою, горіхами, маком і навіть яблуками. Незмінним залишається жирний домашній сир, якісне вершкове масло і домашні яйця.

Зараз без сирника не можна уявити жодної кав'ярні Львова.

Автор: Wikipedia
  Львівський сирник вважають "батьком" чизкейка
Львівський сирник вважають "батьком" чизкейка

Галицький пляцок

"Пляцок" з польської – будь-яка пласка страва, виріб з якогось тіста, тонкий коржик.

На Галичині пляцок – це кондитерський виріб, що поєднує в собі коржі, креми та начинки. Він став популярним через те, що його в регіоні випікали на різноманітні застілля – весілля, хрестини, дні народження.

Дуже схожий на торт, але простіший у виконанні. Подають на свята і урочистості, на одній таці відразу кілька видів. Як правило, пляцки печуть у прямокутній формі.

Пляцки бувають багатошарові та одношарові. Зріз пляцка яскравий і багатобарвний, з різноманітними шарами, начинкою і кремами.

Автор: Wikipedia
  Пляцки бувають з різною кількістю коржів
Пляцки бувають з різною кількістю коржів

Полтавські галушки

Галушки – страва з вареного тіста у вигляді квадратиків або кульок. На відміну від вареників, вони не мають начинки. Готують їх як окрему страву або варять суп з галушками.

У вигляді десерту їх роблять із сиром. Історія полтавських галушок сягає часів Трипілля.

Приготування полтавської галушки має свою характерну особливість – їх варять на водяній парі. Такий рецепт з'явився в період розквіту української національної кухні – в середині XVI ст. – кінця XVII ст.

І хоча галушки вживали по усій території України, саме в Полтаві вони вважаються найголовнішою місцевою стравою. Там навіть встановили пам'ятник тарілці з галушками.

Автор: Wikipedia
  Полтавські галушки готують із сиром
Полтавські галушки готують із сиром

Ґомбовці

Ґомбовці – український десерт із тіста з начинкою. Поширений в карпатському регіоні України, готується майже в кожній хаті на Закарпатті.

Угорсько-закарпатські ґомбовці дуже нагадують технологію приготування китайського десерту. Це кульки з начинкою, які готують на пару.

Існують два види ґомбовців: солодкі та солоні. Перші роблять із домашнього сиру чи із сливами.

Автор: Wikipedia
  Гомбовці поширені на Закарпатті
Гомбовці поширені на Закарпатті

Голлівудський актор і режисер Шон Пенн вже вдруге з початку повномасштабного вторгнення Росії відвідав Україну. Володар двох "Оскарів" зʼїздив у Бучу, Ірпінь, а також прогулявся Києвом. Завітав, зокрема, і в заклад Ponchyk Boy на вул. Гончара. Тепер там на честь знаменитості випікатимуть пончик "Шон".

Зараз ви читаєте новину «"Київський торт" та львівський сирник – який вигляд мають головні смаколики українських міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути