Ексклюзиви
вівторок, 23 вересня 2008 16:35

Киянка вилікувала пса від депресії

Автор: фото: Володимир Говоруха
  Марія Устименко разом із Бобом гуляли у вівторок на вулиці Артема, центр. Того дня Бобові вдруге одягли дощовик. Марія раніше тварин удома не тримала
Марія Устименко разом із Бобом гуляли у вівторок на вулиці Артема, центр. Того дня Бобові вдруге одягли дощовик. Марія раніше тварин удома не тримала

"Боб увечері боявся виходити на вулицю. Ховався, скавучав, просився додому, — каже Марія Устименко, 27 років. — Вирішила звернутися за допомогою до кінолога. Той виявив у собаки депресію".

Розмовляємо із Марією в понеділок на вул. Артема. Жінка тримає Боба на повідку. Це великий чорний пес із білими "шкарпетками", одягнений у синій дощовик. Боб роздивляється навколо, привітно махає хвостом. Марія вважає, що пес змішаної породи — щось між боксером і вівчаркою.

У листопаді 2007-го попередній господар відмовився від Боба. Він залишив його в лісі біля собачого притулку в Бородянці. Боб на кілька місяців опинився в притулку. За два місяці тварину взяла до себе сім"я зі столиці. Але за кілька місяців і вони повернули Боба в притулок. Тоді Марія вирішила взяти пса собі.

Господарка каже, депресія в собаки почалася, бо в нього змінилося кілька господарів.

— Важкий у нього був період. За все життя він мав кілька імен — Буран, Елвіс, Боб. Я його кличу Бобом, але він відкликається на всі три. Добрий, дружелюбний пес. Коли прийшов у мою квартиру, то сидів у кутку, багато спав. Коли гладила по голові, трохи смикався. Мені здається, його раніше били. А потім почала виводити його на вулицю. І от саме ввечері Боб відмовився виходити навідріз, — пригадує Марина.

Кінолог порадив жінці все ж витягати пса на вулицю силоміць. Сказав брати із собою собачі іграшки та годувати, причому в найтемніших кутках.

— Спершу не вдавалося спокійно виходити ввечері. Але потрохи привчився. Біля дому, де ми гуляємо, познайомився з іншими псами, увійшов у товариство. Його самопочуття значно покращилося. Уже два тижні він нормально йде ввечері гуляти зі мною.

Марія Устименко каже, що майже всі собаки в бородянському притулку в стані депресії.

Марія живе разом із матір"ю. Часто їздить у відрядження. Але Боб уже звик.

— Якщо собака боїться виходити ввечері на вулицю, то в нього виробився умовний рефлекс. Напевне, пса раніше виводили на вулицю й залишали там. Тепер собака почав боятися, що й нова господарка його залишить, — пояснює кінолог Микола Нечай, 33 роки. — Але такий умовний рефлекс швидко забувається, господарка почала його виводити, годувала на вулиці, і пес звик. А взагалі депресія в собак найчастіше виникає через сум. Зміна господарів для собак — не проблема. У прикордонних військах господарі в собак змінюються щороку, і це нормально. Головне, аби до собаки ставилися добре, тоді й проблем не буде.

Зараз ви читаєте новину «Киянка вилікувала пса від депресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути