Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2006 15:17

Дім для 111 бомжів

Автор: фото: Євген Колесник
  Безпритульні у спальні будинку соціальної опіки на Суздальській, 4/6
Безпритульні у спальні будинку соціальної опіки на Суздальській, 4/6

Київських бездомних і заробітчан, яким пощастило пережити тріскучі морози в будинку соціальної опіки на вул. Суздальській, 4/6, напевне, можна назвати щасливчиками.

Будинок відкрився 1 січня. Усім місця бракувало, тому вчора в складських приміщеннях встановили додатково 16 ліжок. Якщо морози триватимуть, ліжка ставитимуть у коридорах і на кухні.

— У сильні морози ми нікому не відмовили в ночівлі, — каже Микола Піковий, 63 роки, директор будинку.

Зараз у будинку — 111 бездомних і заробітчан. У приміщенні жарко, немає жодних неприємних запахів.

45-річна Лідія Степура приїхала до Києва після того, як втратила рідну домівку на Чернігівщині. Лідія жила собі в селі Котів Козелецького району, поки заможний сусід, як стверджує жінка, не спалив її хату, щоб зайняти землю. Відтоді вона блукає світом. Доньку-семикласницю віддала в центр "Дитяче світло", а сама разом із 19-річним сином Миколою приїхала у вересні до столиці. Спершу було добре — син працював підсобним робітником на будівництві. Потім через морози втратив роботу — будівництво закрили. Жити було ніде.

Серед тих, хто живе в будинку, більшість — роботяги з провінції

— Найважче і найстрашніше, як влупили морози, — згадує жінка. — Ми ночували на вокзалах. Думали, замерзнемо.

Інша жінка живе в будинку опіки тиждень. Стала бездомною після того, як її непутяща мати продала приватний дім на Черкащині, а гроші пропила. У Києві жінка вже сім років — збирає пляшки, макулатуру, сидить під церквою. Їжу шукала в "супермаркетах". Так бомжі називають сміттєві баки. Радіє, що пережила морози. Пригадує, як колись міліція вигнала з Дарницького вокзалу бездомного й за дві години того знайшли неподалік мертвим — замерз. Бомжа затягли в приміщення, чимось накрили й викликали "труповозку".

Серед тих, хто зараз живе в будинку соціальної опіки, більшість — звичайні роботяги з провінції, які приїхали до Києва у пошуках роботи. Тут вони опинилися без домівки, сам на сам зі страшними морозами, каже директор Микола Піковий.

Кожному, хто живе в будинку опіки, міський бюджет виділяє на харчування по 2 грн. Годують один раз на добу — ввечері. У меню, як правило, каша, консерви, чай.

— Сьогодні готуємо макарони. З розрахунку — одна 400-грамова пачка на шістьох, — каже кухар Ольга Євсєєва, 48 років, яка працює в будинку з 10 січня. — Крім того, на вечерю ще є лечо, а до чаю — печиво.

Я був свідком, як охоронці заносили в кухню пакети з їжею. Їх тільки-но привезла невідома молода киянка — так, як колись приносили їжу на Майдан. У пакетах були батони, олія, сосиски, крекер. Ольга Євсєєва відразу кинула сосиски у каструлю — варитися, а батони з крекерами поклала на полицю. На запас.

Микола Піковий вважає: єдиний у місті такий будинок не може кардинально змінити ситуацію з київськими бомжами. Адже їх зараз у місті, за його словами, 14 тис. Але декому, сподівається директор, будинок допоможе змінити своє життя. Безпритульні в будинку на Суздальській можуть жити три місяці, аж поки не знайдуть собі роботу.

Чим допомагають безпритульним

Безпритульного в будинку соціальної опіки обов"язково реєструють, відводять ліжко, дають чисту постіль, його оглядає лікар. Далі прибулий здає свій одяг, отримує халат і капці, приймає душ, з милом та шампунем. Якщо потрібно, починають відновлювати паспорт, пенсійне посвідчення й допомагають отримати пенсію. У центрі безпритульним допомагають знайти роботу.


Плата за проживання

У будинку соціального піклування з часом можуть встановити символічну плату за проживання. Поки що цього не роблять: уряд ще не затвердив тарифів і переліку послуг. За попередніми підрахунками, день проживання в будинку коштуватиме 3–6 грн.

Зараз ви читаєте новину «Дім для 111 бомжів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути