Ексклюзиви
середа, 06 жовтня 2010 03:14

Батон подорожчав на 30 копійок

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Покупці стоять у черзі до хлібного кіоску біля станції метро Лук’янівська у вівторок в обід. Чорний хліб купують значно частіше, ніж батон
Покупці стоять у черзі до хлібного кіоску біля станції метро Лук’янівська у вівторок в обід. Чорний хліб купують значно частіше, ніж батон
У Києві батон відучора коштує 3,1 грн. Подорожчав на 30 коп. Експерти вважають, що зростуть ціни й на інші сорти хліба. Бо дорожчає зерно. Біля хлібного кіоску на столичній Лук'янівці постійна черга з 10 людей.

- Батон подорожчав, - говорить одна жінка іншій.

- Я його і так не беру, їм чорний, - відказує та.

- А по селах, кажуть люди, ще дорожче, - продавщиця кіоску 36-річна Тетяна підтримує розмову покупців. - Це тіки в Києві батон був 2,8.

- Життя покращив уже сьогодні, - реагує на питання про подорожчання 70-річна  Людмила. - Так їм і передайте. Строють не нову Україну, а уркаїну. І дачі в Межигір'ї, - показує рукою на уявний біґ-борд.

- А чого ви в мене питаєте? - модно вдягнута блондинка тільки-но поклала в сумку батон. - Я що, схожа на цих - коситься на чергу біля кіоску. - Мене все влаштовує.За годину батон "Нива" купують четверо чоловіків і троє жінок. "Український хліб", який належить до соціальних сортів, замовляє кожен третій покупець. Цей сорт коштує як і раніше - 3,16 грн.

- "Київхліб" сьогодні підняв ціни на батон на 10 відсотків, - пояснює прес-секретар підприємства Наталія Лук'янова, 34 роки. - Вартість неупакованого батона тепер становитиме 2,65 гривні. Ви ж знаєте про підвищення мінімальної зарплати - от вам і причина. Плюс газ із літа подорожчав на 13 відсотків і борошно. Було 1200 гривень за тонну, а стало 1750. Батон не входить до переліку соціальних сортів хліба, які виготовляють за простою рецептурою: борошно, вода, цукор і сіль. Він більш поживний і містить багатший склад. Вартість соціальних сортів залишилася незмінною.

Виробники будуть змушені підвищувати ціни й на інші сорти хліба. Так вважає Марія Колесник, 34 роки, експерт консалтингової компанії "ААА". Поки що подорожчав лише батон, бо він не входить до соціального кошика.

- Надалі виробники будуть змушені підвищувати ціни й на інші сорти хліба. Тому що зерно дорожчає. Уряду навряд чи вдасться стримувати ціни. Бо для цього потрібні видатки з Дежбюджету. Запаси державних зерносховищ вичерпано. За все треба платити. Урядовці ж практикують такий підхід до селян: "У тебе є зерно? Давай-но сюди". Або ж диктують ціну.

- Вартість зерна складає до половини вартості буханки хліба. Тому 30 копійок — цілком обґрунтоване підвищення. Пекарі отримують дуже незначний дохід від дешевих сортів хліба. Власне, Київ одним з останніх підняв ціни. Хліб усе літо дорожчав у регіонах.

У Львові буханець чорного хліба коштує від 3,3. У Черкасах, Полтаві - 3 грн, у Харкові - 4,85. За батон у цих містах просять 3,4. Лише у Львові він дешевше за київський - 2,6 грн.

Зараз ви читаєте новину «Батон подорожчав на 30 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути