вівторок, 31 серпня 2010 14:44

Присяжнюк заперечує значне подорожчання картоплі

Присяжнюк заперечує значне подорожчання картоплі

У Міністерстві агрополітики України не бачать підстав для значного підвищення цін на картоплю, незважаючи на незначне скорочення її врожаю цього року.

"Звичайно, за прогнозами з урахуванням складних погодних умов ми скоротили на 5% плани на врожай, але загрози споживанню і забезпеченню картоплею немає", - сказав міністр агрополітики України Микола Присяжнюк на прес-конференції в Києві у вівторок.

За його словами, з урахуванням скорочення прогнозів на 5% в поточному році в країні планується зібрати близько 18,6 млн тонн картоплі, проти 19,5 млн тонн в 2009 році.

При цьому, для забезпечення внутрішніх потреб планується використовувати близько 5,8 млн тонн, ще близько 5 млн тонн можуть бути використані як посівний матеріал, а близько 6 млн тонн для корму худоби.

Як повідомлялося, експерти прогнозують зростання ціни "другого хліба" на 50% до кінця 2010 року. Як повідомила прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), валовий збір картоплі складе приблизно 14 мільйонів тонн, що майже на 30% менше, ніж минулого року. Цього року через несприятливі погодні умови урожай картоплі поганий.

Ціна ж в лютому-квітні багато в чому залежатиме від того, наскільки холодною буде зима, адже нормальних картоплесховищ не так багато.

Крім того, в УКАБ не виключають можливості імпорту картоплі до України навесні 2011 року, коли дефіцит власного продукту буде найбільш відчутним.

Нагадаємо, зростання цін на продовольче зерно і борошно змусить українських кондитерів поступово підвищувати ціни на свою продукцію.

У той же час у Азарова заявили, що українці будуть купатися у гречці.

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк прогнозує врожай гречки, в півтора рази перевищує споживання на внутрішньому ринку в 2010 році.

Интерфакс-Украина, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Присяжнюк заперечує значне подорожчання картоплі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути