Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2013 19:00
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Позбавлення мандатів Домбровського та Балоги — показова сценічна постановка

Вищий адміністративний суд позбавив депутатських мандатів Павла Балогу та Олександра Домбровського за позовом Юрія Кармазіна. Це перший випадок в історії України, коли після складання присяги суд оскаржує рішення ЦВК.

Це показова сценічна постановка, яка має кілька цілей. Перш за все, так влада демонструє силу перед політичними важковаговиками Віктором Балогою та Петром Порошенком. Павло Балога — брат Віктора Балоги, а Олександр Домбровський — людина, наближена до Петра Порошенка. Ці політики почали віддалятися від влади. Їхнє наближення до опозиції її суттєво підсилить, а владні парламентські ресурси знекровить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Скоро Янукович призначатиме народних обранців у своєму кабінеті" - опозиціонер

Крім цього, очевидно, що творці цієї акції хочуть посварити Порошенка та Домбровського із опозицією. Адже Домбровський із незначною перевагою переміг саме у представниці "Батьківщини". Сьогодні ж Порошенко помітно дрейфує до "Батьківщини". Про це свідчить те, що його сина висунули на виборах до Вінницької облради від "Батьківщини". Влада розраховує на те, що опозиція його не захищатиме. Адже перевибори означають, що кандидатка від "Батьківщини" зможе отримати у цьому окрузі перемогу.

Мова іде й про контроль над областями. Позиції Балоги на Закарпатті достатньо сильні. Він є формальним і неформальним лідером закарпатської еліти. Порошенко ж — один із ключових гравців у Києві, який має і підтримку вінничан. Влада не просто враховує якісь зачіпки, які були нібито на виборах чи під час підрахунку голосів, а бере до уваги весь комплекс політичних факторів, які діють навколо цих народних депутатів.

Проблема не в Домбровському та Павлі Балозі. Слід шукати ширший контекст і вищу мету.

Частково ця акція — ще й залякування для тих депутатів-"регіоналів", які можуть бути невдоволені ситуацією у самій партії, відносинами між партією та Сім'єю. Їх теж можуть легко позбавити мандатів рішенням суду, і їх не захистить опозиція.

Самих опозиціонерів поки не чіпатимуть, бо це збудить, активізує і мобілізує опозицію для протидії владі. А от своїх можна обирати як жертв для заклання, показового залякування. Це роблять для того, щоб дисципліна Партії регіонів не викликала занепокоєння у президентського оточення.

Зрозуміло, що позов - це не ініціатива Юрія Кармазіна. Він — пішак у чужій грі. Не зважаючи на те свідомо чи несвідомо, він - агент спецоперації, яка була зініційована владою проти Балоги та Порошенка.

Для України загалом таке рішення суду означає, що у нас немає депутатів, правосуддя, що воля виборців це — нуль. Цим рішенням нам демонструють, що депутатів немає, депутатська недоторканність це — фікція. З допомогою різних юридичних дій, які задіюють проти Балоги та Домбровського, можна забрати депутатський мандат у будь-якого мажоритарника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк хоче звільнити сімох суддів ВАСУ, які позбавили депутатства нардепів

Це означає, що незалежних мажоритарників немає. А мажоритарна частина виборів абсолютно себе не виправдовує. Вона не дає виборцям ніякої впевненості, що їхній народний депутат може бути усі роки у парламенті: його можуть замінити за певних обставин людиною, яка десь лояльна до влади. Таким чином обнульовується народний депутат.

Сьогодні опозиції не слід остерігатися. Акція спрямована на незалежних мажориатрників власне для того, щоб опозиція не захищала їх. Вважали, що опозиція це проковтне. Але так не сталося. Опозиція, і навіть багато мажоритарників від влади розуміють: питання не в прізвищах, а в принципах. Питання не в тому кого, не в депутатах, а в тому, що обнулюється воля виборців. За певних обставин це може торкнутися і опозиційних депутатів.

Поки це лише проба пера. Будуть спостерігати як все відбуватиметься далі, як поводитиметься опозиція, постраждалі, які розгортатимуться юридичні баталії.

Зараз ви читаєте новину «Позбавлення мандатів Домбровського та Балоги — показова сценічна постановка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути