неділя, 16 червня 2013 18:45
Іван Гецко
Іван Гецко
Нападник, автор першого м'яча в історії збірної України

Фоменко вміє готувати футболістів психологічно

Наставник збірної України Михайло Фоменко працює на своїй посаді близько п'яти місяців. Під його керівництвом команда виграла три матчі кваліфікації на ЧС-2014 — проти Польщі, Молдови та Чорногорії.

Було важко собі уявити, що українці так зіграють. Дуже довго шукали наставника для збірної. Це могло нашкодити команді. Слава Богу, що все вийшло зовсім по-іншому. Завдяки Фоменку збірна розправила крила. У наших гравців з'явився реальний шанс виступити на чемпіонаті світу. До цього прагнуть всі футболісти. Хочеться, щоб наша команда продовжила набирати очки і довела всьому світу, що по праву може грати на мундіалі.

Головне, щоб збірна не втратила жодного зі своїх гравців. Зараз команди розпочинають підготовку до нового сезону, тому важливо, щоб ніхто зі збірників не травмувався. Кожен клуб готується по-різному, відповідно навантаження на футболістів будуть різними. Важливо не перегнути палицю. Гравці мають бути функціонально та психологічно готовими до подальшої боротьби за путівку на чемпіонат світу.

Головне - це фізична готовність. З мотивацією у збірній проблем немає. Кожен футболіст розуміє, що має шанс потрапити на мундіаль. І кожен захоче ним скористатися. Поки фарт на нашому боці. Хай Фоменко і не рудий, але фартовий. Коли він очолив збірну, то сказав, що боротиметься у будь-якій ситуації. Навіть коли шансів вже не буде.

Михайло Іванович відчував свій потенціал. Очевидно, що він скучив за роботою, адже довгий час не працював. У збірній склався нормальний мікроклімат. Гравці стали комунікабельнішими, почали більше спілкуватися з журналістами. Футболісти виглядають розкутішими, почали впевненіше себе відчувати як на полі, так і за його межами. Видно, що між собою у них також хороші стосунки. Ніхто нікого не гризе і не ображається.

За півроку з Фоменком збірна виконала колосальну роботу. Зараз команда немає права на помилку. Залишилося зіграти з Англією та Польщею. Коли я підраховував очки, то відразу записав туди 6 балів за матчі із Сан-Маріно. Рівень цієї збірної та України — це небо і земля. Не можу собі уявити, що має статися, щоб Сан-Маріно поставило нам підніжку. Головне не допустити недооцінки і поставитися до поєдинків із цим суперником, як і до решти. Під час матчу вже буде важко перебудуватися. Фоменко вміє готувати футболістів психологічно.

Збірній України легше грати на виїзді, ніж вдома. В рідних стінах суперник біжить вперед, розкривається, атакує великими силами. Зокрема, так діяла Чорногорія. Наші футболісти спочатку відбивалися і вичікували на свій момент. У Подгориці українці показали чудову реалізацію моментів.

У подібному ключі пройшов матч з поляками — гра від оборони і на контратаках. Така модель гри притаманна для виїзних матчів збірної України. Вдома українцям доведеться прикласти максимальні зусилля для того, щоб створювати. Англійці та поляки розуміють, що українці зараз на ходу, а кожне втрачене нами очко — це плюс для них. Ці матчі будуть дуже важкими. Я б хотів, щоб у цих іграх збірна України взяла три очки. Краще, звичайно, чотири.

Поки мова йде про друге місце у таблиці. Треба бути оптимістом, але збірна Англії рейтингом і за підбором виконавців знаходиться на вищому рівні. Зараз складно сказати, в якому стані до матчу підійдуть команди та футболісти. У футболі все може бути.

У матчі з Чорногорією було кілька цікавих кадрових рішень від Хоменка. Зокрема, на позиції опорного півзахисника вийшов Едмар. Гармаш провів гру на високому рівні. Коноплянка та Ярмоленко мають заявити, що вони лідери збірної. Вони вже дорослі і мають вести команду за собою.

Бразильський нападник дніпропетровського "Дніпра" Матеус заявив, що хоче виступати за збірну України.

Якщо такий гравець потрібен Фоменку, то чому б його не натуралізувати? Він одружений з українкою. Можливо, після завершення кар'єри футболіст залишиться жити в Україні.

Схожа ситуація була з Едмаром. Але пройшло багато часу перш, ніж його викликали до збірної. У Подгориці він діяв досить успішно та надійно. Якщо Матеус відповідає рівню першої команди і на голову сильніший від українців на своїй позиції, то чому б і ні?

Можна тільки уявити з якою мотивацією та самовіддачею він гратиме за збірну України, якщо команда поїде у Бразилію, а сам футболіст вийде на поле? Нічого поганого у натуралізації я не бачу.

Зараз ви читаєте новину «Фоменко вміє готувати футболістів психологічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути