четвер, 23 серпня 2018 11:08

Звертання "товариш" в армії потрібно залишити - мовознавець

Звертання "товариш" в армії потрібно залишити - мовознавець
Слово "товариш" завжди використовувалося в українській армії. Фото: "Тексти"

Слова "товариш" і "пан" використовувались українськими військовими. Замінювати одне слово іншим армії немає сенсу, вважає директор Інституту української мови НАНУ Павло Гриценко,

"Товариш походить із тюркської — товар (майно) плюс суфікс -иш — спільник, супутник. Це слово вживали на означення торговців, які возили на продаж товар з Середньої Азії до Центральної Європи через територію сучасної Росії та України. Оскільки самому вирушати в дорогу було небезпечно, брали зі собою людину, яка допомагала збувати товар — "товариша". Згодом "товариш" набуло значення "друг", "приятель" загалом, а не тільки в торгівлі чи мандрах. У часи Гетьманщини "значковими товаришами" називали тих, хто відзначився у боях і був на почесному місці в оточенні гетьмана. На початку ХХ століття, в УНР, вживали формулювання "товариш міністра", що означало заступник міністра", - каже мовознавець, передає "Експрес".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слава Україні, товариші офіцери!" стане нашою поразкою - експерт

Російське слово "товарищ" із радянською конотацією витіснило українську традицію вживання слова.

"Панове" — це пряме запозичення з польського panowie. То хай поляки собі вживають. А ми вживатимемо своє. Іван Франко, Леся Українка писали "товариші", "товариш". Не біймося того, що може бути співзвучним з російським. Це наша історія, не позичена, власна. Закликаю всіх берегти кожне слово!" - пояснив Гриценко.

Президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект, що замінить військове вітання в ЗСУ радянського зразка "Здрастуйте, товариші!" та "Бажаємо (бажаю) здоров'я!" на "Слава Україні!" та "Героям слава!".

Зараз ви читаєте новину «Звертання "товариш" в армії потрібно залишити - мовознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути