четвер, 20 вересня 2012 11:15

Українська мова завдячує Петру Першому

Українська мова завдячує Петру Першому
зображення: ukrslovo.org.ua

За кермом старої "газельки" сидів чоловік, одразу представився: "Владимир с Донецка". Нам виявилося по дорозі кілометрів із 500, і я тішилася, що аби добратися до місця не муситиму міняти машину. Але 500 кілометрів обіцяли багато розмов, і я знала ту тему, яка обов'язково постане: тема мови.

Володимир щирий, простий і віруючий. Пропрацював водієм вже багато років. Ностальгує за Радянським союзом та за молодістю, коли міг собі дозволити об'їздити автівкою пів-Росії не замислюючись про гроші та пальне. Кілометри поволі стікали, і нарешті болюча тема дається взнаки. Спершу це просто невдоволення тим, як "криво" перейменували населені пункти на Донбасі. Але потім звучить щось геть нове:

- Я ж монастирям допомагаю. То там говорю зі знаючими людьми, яких дуже поважаю. Вони мені розповіли, звідки взялася українська мова. Знаєте такого Петра Першого? Він дуже розумною людиною був. І якось йому в голову прийшло, що гарно було б, якби люди говорили різними мовами. Одразу по людині видно було би, звідки вона. От він сів і придумав діалекти: український, білоруський, литовський... різні діалекти російської. Потім через монастирі поширив маніфести, де було сказано, кому якою мовою говорити. Люди вивчили і з тих пір говорили. Отак втече кріпосний від господаря, приб'ється в інше село, а по говору одразу чути, звідки він! Як ви ще інакше поясните те, що люди по-різному говорять? То все Петро І!

Відверто кажучи, до цієї розмови я лише підозрювала, що УПЦ МП займається подібною пропагандою. І ще й кого вибрали? Петра І, чия діяльність була прямо протилежною, хто запровадив цензуру і намагався все звести до "великоросійського нарєчія".

За указом Петра, книжки треба було звіряти з "великоросійськими", "дабы никакой розни и особого наречия в нем не было".

5 жовтня 1720 року Петро І видав указ до чернігівської та київської типографій, у якому обурився, що Києво-Печерський монастир у заголовку місяцеслова написав, що "якобы напечатан Ставропигией вселенского константинопольского патриарха, чего печатать не подлежало, для того, что киево-печерский монастырь от многих лет учинен в Ставропигии святейших росийских патриархов, а от константинопольского уволен".

Цим же указом Петро І заборонив друкувати переліченим типографіям будь-які книжки, крім церковних, та й те - на друк необхідно було брати дозвіл. Книжки треба було звіряти з "великоросійськими", "дабы никакой розни и особого наречия в нем не было". Наступного року новий указ скеровував усі книжки, видані в українських друкарнях, для звіряння з "великоросійською" мовою. Цензурна машина запрацювала. Навіть отримати дозвіл на видання букварів українською мовою було практично неможливо. Поступово українські друкарні і школи закриваються…

Наступники Петра І нищили українське ще завзятіше. Але це вже інша історія.

Зараз ви читаєте новину «Українська мова завдячує Петру Першому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

196

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути