неділя, 25 квітня 2021 18:37

Рада ухвалила мовний закон

Рада ухвалила мовний закон
2019 року Рада прийняла закон про мову. Фото: "24 канал"

Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" ухвалила Верховна Рада 25 квітня 2019 року.

Його ухвалили 278 голосами народних депутатів. Проти голосували 38, утрималося 7, не голосували 25.

Закон підписали тодішні спікер парламенту Андрій Парубій і президент України Петро Порошенко. 16 травня 2019 року закон опублікувала газета "Голос України". Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Раніше статус української мови регулював закон "Про засади державної мовної політики". Його ще називали законом Ківалова-Колесніченка. Цей закон фактично нівелював статус української мови як єдиної державної в Україні. Після Майдану його визнали неконституційним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепів звинуватили у підтримці антиукраїнського сценарію

Щоб замінити закон Ківалова-Колесніченка розробили та ухвалили у першому читанні восени 2018 року законопроєкт 5670-д. У написанні проєкту закону брали участь громадські активісти й експерти.

16 січня цього року набула чинності норма закону, за якою обслуговування споживачів у всіх закладах має вестися українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою. Громадяни можуть скаржитися на порушення закону до мовного омбудсмена. Передбачені штрафи за систематичні порушення від 5100 до 6800 грн.

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути