вівторок, 17 липня 2012 08:15

Питомо російських слів у російській - менше відсотка

Питомо російських слів у російській - менше відсотка
фото: nnm.ru

Сьогодні прихильники інтерруху, так званої 5 колони, особливо на Донеччині та у Криму, з одного боку лементують, що російська мова– це мова іноземна, значить її мають обов'язково викладати у школах. З іншого - поширюють міф, що українська та російська мови лінгвістично близькі між собою, а тому нібито природно, що російська мова для українців є рідною. Чи не цинізм?

Яка ж тоді рідна мова для інтеррухівців?

До того ж чому у Росії не вивчають українську мову, як іноземну? А до цього є всі передумови. Ще у 1957 році, у п'ятому номері журналу "Вопросы языкознания" опублікували дослідження російської мови, котрі провів професор Макс Фасмер. З чотиритомного етимологічного словника О. Н.Трубачова він вибрав та проаналізував походження 10779 російських слів і дійшов висновку, що: 6304 слів, або ж 58,3%, є запозиченими з інших європейських мов; 1119 слів, або 10,3%, є невідомого походження; 3191 слово, або 29,5%, українського походження; 72 слова, або 0,8%, загальносхіднослов'янського походження; 93 слова, або 0,9%, російського, тобто московинського, походження.

Тепер кілька слів відносно лінгвістичної близькості російської та української мов. Дослідження спеціалістів Київського університету ще в далекі 60 роки минулого століття говорять про зовсім інші результати.

Українська мова відрізняється від польської на 30 відсотків; від болгарської – на 32 відсотки; від чеської – на 36 відсотків; від російської – на 38 відсотків. Тому якоюсь дивною однобокістю характеризується ця „близькість" – лише на користь Москви. І природно виникає запитання, чому із такою настирливістю не одне десятиліття українцям хочуть нав'язати російську мову?

До речі, у містах України в 1926 році в українських школах українською мовою навчалося 97% дітей, а на початку 90-их українською в Україні навчалися лише 21% дітей. Куди ж поділися школи із українською мовою навчання? Чи не русифікатори їх позакривали? Спрямованість у майбутнє – це сенс існування мови і її носіїв. Нам постійно втокмачують, що українська мова – це мова другосортна, а значить другосортними є її носії, тобто українці.

Але ж це чистого роду фашизм. Під різними приводами хочуть знищити українську мову, а значить і українців як етнос, їхню культуру та історію. То чому про фашистів в Україні ніхто не говорить? Виходить, держава потурає фашизму.

 

Зараз ви читаєте новину «Питомо російських слів у російській - менше відсотка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути