понеділок, 20 серпня 2012 11:15

Ленін був за українську мову

Ленін був за українську мову
У перші дні 2011 року в Шахтарську на Донеччині Леніна розфарбували в жовто-синє.

Українські комуністи діяли разом з "регіоналами", коли протискали скандальний "мовний" закон Колісниченка-Ківалова. А після того нардеп Олександр Голуб запропонував розширити дію цього закону. Лідер КПУ Петро Симоненко неодноразово виступав за надання російській мові статусу другої державної.

А між тим нинішнім комуністам варто нагадати, що говорив про статус української мови в Україні їхній вождь і учитель Володимир Ленін. Ще до революції він відстоював право націй на самовизначення і розвиток своєї культури.

Наприклад, у знаменитій статті "Про право націй на самовизначення" Ленін писав: "...Почему же Россия не может попробовать "укрепить" связь украинцев с Россией... предоставлением украинцам свободы родного языка, самоуправления, автономного сейма и т.п.?"

"Мы, националы большой нации, оказываемся виноватыми в бесконечном количестве насилия, и даже больше того - незаметно для себя совершаем бесконечное количество насилий и оскорблений, - стоит только припомнить мои волжские воспоминания о том, как у нас третируют инородцев", - В.Ленин.

Після революції він ще послідовніше відстоював це право. Класикою стали роздуми вождя з національного питанні у його останніх роботах.

"Я уже писал в своих произведениях по национальному вопросу, что никуда не годится абстрактная постановка вопроса о национализме вообще. Необходимо отличать национализм нации угнетающей и национализм нации угнетенной, национализм большой нации и национализм нации маленькой. По отношению ко второму национализму почти всегда в исторической практике мы, националы большой нации, оказываемся виноватыми в бесконечном количестве насилия, и даже больше того — незаметно для себя совершаем бесконечное количество насилий и оскорблений, — стоит только припомнить мои волжские воспоминания о том, как у нас третируют инородцев, как поляка не называют иначе, как "полячишкой", как татарина не высмеивают иначе, как "князь", украинца иначе, как "хохол", грузина и других кавказских инородцев, — как "капказский человек".

Готуючись до І Всеросійського з'їзду працівників освіти і соціалістичної культури у червні 1919 року, Ленін занотував: "Ввиду того, что украинская культура (язык, школа и т. ) в течение веков подавлялась царизмом и эксплуататорскими классами России, ЦК РКП вменяет в обязанность всем членам партии всеми средствами содействовать устранению всех препятствий к свободному развитию украинского языка и культуры".

Цю думку він пізніше розвинув іншою тезою про те, що українська мова має стати в Україні "средством коммунистического воспитания масс".

Сталін побачив реальну загрозу в українізації України. Адже при цьому зростала національна самосвідомість українців. І це рано чи пізно привело б до відділення від Росії та створення незалежної національної держави.

До речі, спочатку більшовики реально виконували мовні заповіти Ілліча. Першочерговим заходом в проведенні українізації в УСРР стало широке впровадження української мови, в першу чергу, в діяльність партійного і державного апарату. Необхідність цього була очевидною: у 1922 році на одного члена Компартії України, що регулярно користувався українською мовою, доводилося сім російськомовних. У держапараті це співвідношення було один до трьох. У серпні 1923 року з метою ліквідовувати цю невідповідність була видана інструкція, що зобов'язала партійних і державних службовців відвідувати спеціально створені курси української мови. Неуспішним на цих курсах загрожувало звільнення. У 1925 році чиновники були зобов'язані перевести діловодство у всіх державних установах на українську мову. А 1927 року генеральний секретар ЦК КП(б)У Лазар Каганович заявив, що на українську мову перейде все партійне діловодство. Попри помітну відсутність ентузіазму серед чисельних російськомовних чиновників у партії і державному апараті, нова політика дала вражаючі результати. Якщо в 1922 році україномовних було лише 20% державного діловодства, то до 1927 року ця цифра виросла до 70.

На жаль, потім Сталін побачив реальну загрозу в українізації України. Адже при цьому зростала національна самосвідомість українців. І це рано чи пізно привело б до відділення від Росії та створення незалежної національної держави. У плани більшовиків таке не входило. Тому милість тирана змінилася гнівом: українізацію припинили, почалися репресії української інтелігенції. Ленінські ідеї з національного питання були поховані на багато десятиліть.

Зараз ви читаєте новину «Ленін був за українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути