понеділок, 24 липня 2017 12:23

Коли виникла українська мова

Коли виникла українська мова
Існує багато теорій про виникнення української мови. Фото: "Мова – ДНК нації"

В різні часи мовознавці висували різні гіпотези з приводу виникнення української мови. В наш час є дві гіпотези, визнані в наукових колах.

Академік Юрій Шевельов вважає, що українська мова виділилася з праслов'янської мови. Російський мовознавець Олексій Шахматов стверджує, що українська мова виникла зі спільноруської прамови, від якої крім української походять північно-великоруська, південно-великоруська та білоруська, повідомляє ungazeta.info.

За фонетичними явищами та лексикою українська суттєво відрізняється від "руських" мов. Лексично найближчими до української є білоруська (84%), польська (70%) та сербська (68%) мови. Російська за близькістю на четвертому місці (62%). Українська фонетика й граматика має від 22 до 29 спільних рис із білоруською, чеською, словацькою й польською мовами. З російською — 11.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три докази того, що українська і російська мови не є братніми

Окремі мовознавці вважають, що українська мова є найдавнішою з живих слов'янських мов. Російська мова походить від української церковної мови (церковнослов'янської).

Санскритолог Василь Кобилюх доводить, що українська мова сформувалася в Х-IV тисячоліттях до нашої ери. В українській багато слів, що мають походження з давньої індійської мови санскрит. Серед них: "повітря", "кохати", "кінь", "дерево", "вогонь".

448 р. н.е. візантійський історик Пріск Панікійський, перебуваючи у таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва".

У Києві княжої доби розмовною була українська мова. Це доводять давні графіті у столичному Софійському соборі. В основі цих написів - церковнослов'янська мова. Але писали їх люди, які не завжди добре володіли нею. Замість літературної мови вони вживали розмовну.

Зараз ви читаєте новину «Коли виникла українська мова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути