субота, 11 листопада 2017 07:08

Активна русифікація почалася в період застою

Активна русифікація почалася в період застою
Шовінізм був невід'ємною частиною Радянської доби. Фото: focus.ua

Нова хвиля русифікації почалася в період застою - 11 листопада 1978 року, коли Міністерство освіти Української РСР видало директиву про "Удосконалення вивчення російської мови в загальноосвітніх школах республіки".

Почалися дії на посилення російської національно-політичної ідеї на території України. Шовінізм був невід'ємною частиною Радянської доби. Але 1970-ті роки - той період, коли русифікація стала найактивнішою.

Відбувся масовий перехід шкіл і ВНЗ на викладання російською. Кількість учнів, які вивчали українську мову, зменшилася до 49%, хоча українців у республіці було 73%. Згодом, у 80 роки, вчителів російської мови почали заохочувати більшої зарплатнею - на 15%. Учнів просили на перервах розмовляти російською.

Також вважалося не прийнятним використовувати українську на з'їздах, конференціях, нарадах, в міністерствах, відомствах та інших радянських установах. Її також не використовували в науково-дослідних установах. Порушників звільняли через анонімки та наклепи. Українську також витісняли з сіл, поряд із якими були розташовані промислові центри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слід припинити захищати мову і почати нарешті її утверджувати"

Через русифікацію відбувався занепад української культури. У художній та науковій літературі, періодичних виданнях, театрі та кіноіндустрії переважала російська мова. Зокрема, кінострічки - на 99% були російськими. Україномовних книг у 1970-ті роки було лише 38%, у 80 роки - 21%; газет - з 80,9% стало 70,3%.

"Буває, що критики стають в позу ревнителів чистоти мови, плутаючи чистоту з бідністю і солідарізуючись із деякими літературними редакторами, які керуються в своїй практичній роботі списками "дозволених" і "заборонених" слів, причісуючи живу літературну мову під гребінець трафарету", - писав Максим Рильський.

У радянський період заборонили вживати близько 50 тис. українських слів. Серед найцікавіших слів, які заміняли, були: "аркуш" замінили на "лист" у 1935 р.; "загал" - на "сукупність", "мірило" - на "масштаб"; "байдужий" - на "неактивний/пасивний"; "взуттярня" - на "взуттєва фабрика"; "вивласнення" - на "відчуження"; "визиск" - "експлуатація";
"годен" - "могти/бути здатним/сміти"; "хідник" - "тротуар"; "чудуватися" - "дивуватися".

Відбувалося "велике переселення народів": з 1970 р. по 1989 р. кількість українців у Росії зросла на 6%, а росіян - в Україні на 24%.

13 жовтня набув чинності закон "Про мовні квоти на телебаченні". Зобов'язує загальнонаціональні канали не менш як 75% мовлення вести українською. Для телекомпаній корінних народів України сумарний тижневий обсяг мовлення українською має становити не менше 30%.

Зараз ви читаєте новину «Активна русифікація почалася в період застою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути