четвер, 10 грудня 2009 09:00

Сьогодні Обамі вручать Нобелівську премію

Сьогодні Обамі вручать Нобелівську премію
У столицях Швеції та Норвегії у четвер, 10 грудня, відбудеться кульмінація нобелівських торжеств - вручення премій та святковий банкет для лауреатів і гостей.

Церемонії відбудуться у день пам"яті Альфреда Нобеля, який помер 10 грудня 1896.

Дванадцять з тринадцяти лауреатів, удостоєних в 2009 році Нобелівської премії, отримають у Філармонії Стокгольма з рук короля Швеції Карла XVI Густава почесні дипломи та золоті медалі із зображенням засновника премії.

Ця церемонія вручення Нобелівських премій - 108-а за рахунком. У кожній з шести нобелівських дисциплін її розмір склав 10 мільйонів крон (1,42 мільйона доларів).

Американські учені Елізабет Блекберн, Керол Грейдер і Джек Шостак удостоєні високої нагороди "за відкриття механізму захисту хромосом". Чарльз Као, який має американське громадянство і британське підданство, отримає премію "за дослідження, які призвели до прориву у сфері передачі світла на великі відстані по оптичному волокні", американці Уіллард Бойл і Джордж Сміт - за "створення пристрою, що дозволяє перетворювати зображення у цифрову форму".

Дослідження структури і функції рибосом - внутрішньоклітинних частинок, що здійснюють біосинтез білка - принесли американським вченим Томасу Штайцу і Венкатраману Рамакрішнану, котрий народився в Індії, а також ізраїльтянці Аді Йонат Нобелівську премію в галузі хімії 2009 року.

Поет і письменник Герта Мюллер з Німеччини стала лауреатом Нобелівської премії в галузі літератури. У мотивації говориться, що високе звання присуджено авторові, "яка з концентрованою поетичністю і прозовою предметністю малює краєвид знедоленості".

Американці Елінор Острем і Олівер Вільямсон отримають премію Банку Швеції пам"яті Альфреда Нобеля "за аналіз позаринкових економічних транзакцій".

Премію миру буде вручено у цей день в Осло. Ім"я її лауреата - президента США Барака Обами - викликало багато питань.

Як повідомляють у МЗС Норвегії, американський лідер і його дружина Мішель Обама прибудуть в Осло у четвер вранці. Потім, за традицією, лауреат зустрінеться з членами Нобелівського комітету, прем"єр-міністром Норвегії Йенсом Столтенбергом, а також з королем Норвегії Харальдом V.

Сама церемонія нагородження лауреата розпочнеться о 14:00 (за Києвом), і, як завжди, відбудеться в Міській ратуші норвезької столиці. Після вручення Обамі Нобелівського диплома і медалі відбудеться традиційна лекція лауреата.

Завершиться день урочистим банкетом, на який зазвичай запрошують близько 250 гостей, серед яких члени Нобелівського комітету, норвезького уряду, громадських і культурних організацій, а також акредитовані в Норвегії дипломати. З 2006 року участь в урочистій вечері приймає і королівське подружжя Норвегії.

На наступний день після церемонії на честь Обами в Осло відбудеться гала-концерт. На ньому, зокрема, виступить переможець конкурсу Євробачення-2009 норвезький співак білоруського походження Олександр Рибак.

Нагадаємо, 108-ий Нобелівський тиждень тривав з 5 по 12 жовтня в Стокгольмі і Осло, повідомляє Вести.ru.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Обамі вручать Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути