понеділок, 16 листопада 2009 12:26

Обама відповів китайцям, за що отримав Нобелівську премію

Обама відповів китайцям, за що отримав Нобелівську премію

Президент США Барак Обама перебуває з офіційним візитом в Китаї і заявив, що не збирається стримувати економічне зростання Китаю. Він хоче бачити китайсько-американські стосунки більш збалансованими, повідомляє REUTERS.

Перед студентами в Шанхаї в перший день свого офіційного візиту Обама сказав, що існує стереотипне судження, ніби Китай та США повинні бути конкурентами та супротивниками. На його думку, це має змінитися.

Президент США також зачепив тему напруженості в торгівельних стосунках між Китаєм та Тибетом і запланований візит на економічний саміт країни, де буде йтися про майбутнє китайської валюти - юаня.

"Ми не будемо перешкоджати китайському розквіту економіки", - заявив Обама.

"Навпаки, нам би хотілося, щоб Китай став сильною державою в співдружності націй. Ми не прагнемо нав"язувати будь-яку систему правління іншій нації. Ми також не вважаємо, що принципи, за які ми виступаємо, є унікальними для нашого народу", - додав президент.

Китайські чати найчастіше задавали питання американському президенту про дату візиту в Тибет та про зустріч з Далай Ламою.

Один китайський студент запитав Барака Обаму про честь і тягар Нобелівської премії миру. Президент США відповів, що ця нагорода є символом у зрушенні міжнародних справ його адміністрації.Він також додав, що не очікував цієї нагороди, пише Yahoo news.

Цей візит активізує саміт з президентом КНР Ху Цзіньтао щодо багатьох спірних питань у міжнародних стосунках з Північною Кореєю та Іраном.

На зборах азіатсько-тихоокеанських лідерів в Сінгапурі цього вік-енду, китайський глава демонстративно ігнорував міжнародні заклики до його уряду щодо підвищення зовнішньої цінності юаня та підвищення цін китайського експорту .

Він та інші китайські високопосадовці звинуватили США у псуванні політики торгового протекціонізму, спрямованої на китайські товари.

Але Обама і Ху Цзіньтао уникли гострих звинувачень та дискусій і спрямували свої зусилля на розбудову добробуту між цими країнами.

Наразі Китай має одне з найбільших активних сальдо торгового балансу з США, а також є найбільшим іноземним власником облігацій уряду США.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Обама відповів китайцям, за що отримав Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути