вівторок, 13 жовтня 2009 12:55

Цього року жінки отримали рекордну кількість Нобелівських премій

Цього року жінки отримали рекордну кількість Нобелівських премій
Цього року Нобелівський комітет назвав серед лауреатів п"ятьох жінок - це найвищий показник за всю історію премії.

У 2004 році серед лауреатів престижної премії було названо одразу трьох жінок - володарку премії з медицини Лінду Бак, з літератури - Ельфріде Єлінек і лауреата премії миру - кенійку Вангарі Маатаї.

Нинішній рік став ще більш особливим - серед 13 нагороджених Нобелівськими преміями приблизно половина - жінки.

Так, лауреатами премії у галузі медицини чи фізіології стали австралійка Елізабет Блекберн, яка працює в США, і американка Керол Грейдер. Ізраїльтянка Ада Йонат стала володарем Нобелівської премії з хімії та німецька письменниця Герта Мюллер - премії з літератури.

Список жінок серед лауреатів цього року завершує професор політології зі США Елінор Остром, яка стала першою жінкою-лауреатом премії з економіки за 40 років її існування.

У цілому серед названих володарів Нобелівських премій - лауреати, що працюють у США, Великобританії, Ізраїлі, Німеччині і народжені в сім"ях із найрізноманітнішими етнічними коренями, а також нерідко мають по два громадянства.

Наймолодшими серед нагороджених цього року стали президент США Барак Обама, який отримав премію миру, і його співвітчизниця-лауреат премії з медицини Керол Грейдер. Обоє народилися в 1961 році. Вручення премії миру Бараку Обамі набуло широкого резонансу і у світлі того, що лауреат - не просто активно діючий політик, а президент країни, ще й заступив на пост не так давно.

До найстарших із лауреатів можна зарахувати володаря премії з фізики - 85-річного Уілларда Бойла, який пропрацював багато років у США і народився в Канаді в 1924 році.

Традиційний тиждень оголошення імен лауреатів тривав з 5 по 12 жовтня. Церемонія вручення премій відбудеться в Стокгольмі й Осло 10 грудня, у день смерті її засновника - Альфреда Нобеля (1833-1896). У столиці Норвегії за традицією відбувається церемонія нагородження лише однією з Нобелівських премій - премією миру. У минулому, 2008 році, Нобелівськими володарями премії стали в цілому 12 лауреатів із США, Франції, Японії, Німеччини та Фінляндії, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Цього року жінки отримали рекордну кількість Нобелівських премій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути