середа, 07 жовтня 2009 13:24

Нобелівську премію з хімії отримали за дослідження рибосом

Нобелівську премію з хімії отримали за дослідження рибосом

Нобелівську премію з хімії отримали вчені, які визначили структуру та функції рибосом, - молекулярних машин, які забезпечують синтез білка в клітині.

Лауреатами стали: вчений з Великобританії Венкатраман Рамакрішнан (VenkatramanRamakrishnan), американець Томас Стейц (Thomas A. Steitz) та ізраїльтянка Ада Йонат (Ada E. Yonath).

Сума премії складає 10 мільйонів шведських крон (975 тисяч євро). Церемонія оголошення лауреатів проходить в Каролінському університеті в Стокгольмі.

Рибосоми є одними з найважливіших органел живої клітини. Вони є нуклеопротєїдами - структурами, які складаються з білка та РНК. Рибосоми утворюються в ядерці - особливій структурі всередині клітинного ядра - і потім мігрують в цитоплазму, де забезпечують синтез молекул всіх білків, які виробляються в клітині, з елементарної "цегли" - амінокислот.

У 2008 році найпрестижнішу наукову премію в номінації "хімія" отримали дослідники Осаму Сімомура, Мартін Чалфі і Роджер Тсієн, які виділили в чистому вигляді зелений флуоресцентний білок і створили його нові форми.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з хімії отримали за дослідження рибосом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути