Ексклюзиви
субота, 25 травня 2013 15:00
Ігор Луб'янов
Ігор Луб'янов
Ігор Луб'янов

Де мої мови?

Євробачення вперто дивлюся від кінця 1990-х. Хоч часто чую, що не має воно жодної цінності. Стало попсове й одноманітне. Але досі чомусь ­притягує.

Підлітком мріяв про те, щоб Україна взяла там участь. А вона не брала. Проте, тоді Європа була трошки інакша, а отже, й наш славний конкурс. Менш толерантна, більш зашорена в національному питанні. До самого 1999 року Європейська мовна спілка мала правило – співати державною або однією з державних мов країни. Його впродовж історії тричі змінювали, але саме це було окрасою конкурсу.

Виконавці представляли національну музику, популярну саме в їхній країні. І це було круто, адже ти занурювався у світ кожної з них. Порівнював смаки, достосовував до своїх.

Україна переїхала до "балканського блоку "

Формат скасували і, як наслідок, 14 із 15 конкурсів виграли англо­мовні ­пісні. Хоча в жодній із країн-­переможців англійська не офіційна навіть близько.

Після мовного вирівнювання країни почали створювати справжні блоки на Євробаченні. Шотландський статист Дерек Ґезерер навіть дав їм поетичні назви: "Піренейська вісь", "­Імперія вікінгів", "Варшавський пакт", "Балканський блок". Вони врівноважили прагнення справедливості. Якщо не мови, міркував я, то хай хоч сусіди голосують один за одного.

Цьогоріч і це, здавалось, непорушне правило, відійшло в небуття. Бо ціленні нації не взяли участі в конкурсі. Поляки, чехи, словаки й турки його проігнорували. А балканські країни вилетіли в першому турі.

І блоки змістилися. Тепер Україна плавно переїхала до "балканського". За нашу Злату послідовно голосували хорвати, серби, болгари, греки, румуни та молдавани. А також Кавказ і залишки "Варшавського пакту" – ­білоруси й литовці.

І я тепер судомно намагаюся зрозуміти, яке нове виправдання знайти, щоб подивитися Євробачення знову.

Зараз ви читаєте новину «Де мої мови?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути