Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 18:08

По Першій Пречистій починають збирати коноплі

25 серпня, понеділок — мучеників Аникити й Фотія (ІV ст). Вони виступили проти переслідування християн імператором Діоклетіаном. За це їх кинули до в"язниці. Меч, занесений над їхніми головами, вразив самого ката й обвалилася стіна язичницького храму Геркулеса. На Фотія гуцули відзначали "свято вогню": повсюди гасили вогонь, тертям добували новий, від якого запалювали ватру. Цей вогонь розносили по домівках і запалювали в печах.

26 серпня, вівторок — святого Тихона Задонського, чудотворця (ХVІІІ ст.). Ставши єпископом у місті Воронеж, боровся із залишками язичництва. Заборонив давнє поганське свято на честь Ярила. Закінчив життя в Задонському монастирі, роздаючи милостиню, допомагаючи немічним. Мав дар чудотворення й прозріння: передбачив долю царя Олександра І, війну з Наполеоном.

Тиха, погожа погода цього дня віщує теплу й грибну осінь.

27 серпня, середа — пророка Михея, який передбачив пришестя Христа (VІІІ ст. до Р. Х.), преподобного Феодосія Печерського (ХІ ст.). На Михія-тиховія розпочинається перший листопад.

28 серпня, четвер — Успіння Пресвятої Богородиці. Перед своєю смертю Богоматір повернулася до Єрусалима. Проводила час у молитвах. У народі свято називають Перша Пречиста. Закінчується Успенський піст. Дівчата готуються до весіль: "Прийшла Пречиста — понесла женихів нечиста". Закоханим від хати до хати попелом і соломою висипали стежки, щоб односельці знали, де чекати весіль.

29 серпня, п"ятниця — перенесення нерукотворного Образу Ісуса Христа — обрусу, на якому відбилося обличчя Господа (994 рік). У народі свято називається Спас нерукотворний, або Спас на полотні. Із цього дня починається збір конопель — матірки. Освячують у церкві лляне полотно й нитки. Цієї ночі можна почути, як плачуть дерева, тому що невдовзі з них опадатиме лист.

30 серпня, субота — мученика Мирона пресвітера (ІІІ ст.) і преподобного Аліпія, іконописця Києво-Печерського в Ближніх печерах (ХІІ ст.). Аліпій навчався в грецьких майстрів. За свої ікони ніколи не брав грошей. Мав дар  зцілення хворих. Відліт цього дня журавлів віщує ранню й сувору зиму.

31 серпня, неділя — мучеників Флора та Лавра, які постраждали за відданість християнській вірі (ІI ст.). При перенесенні їхніх мощей припинилася моровиця на домашню худобу, тому святих шанують як її патронів. На Флора та Лавра відзначають "кінське свято": дають коням подвійну порцію вівса й сіна, утримують від роботи, щоб були міцними та здоровими.

Зараз ви читаєте новину «По Першій Пречистій починають збирати коноплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути