четвер, 19 червня 2008 17:53

Після Онопрія нічого не сіють

23 червня, понеділок — священномученика Тимофія, єпископа з малоазійського міста Прусси (ІV ст.). Мав дар чудотворення. Багатьох язичників навернув до християнства, за що за наказом імператора Юліана Відступника йому відтяли голову.

У понеділок другого тижня після Зелених свят починається Петрів піст, який у народі називають Петрівкою. Триває до 12 липня — свята апостолів Петра й Павла. Цей піст не строгий: "Спасівка від Бога, а Петрівку баби вигадали, щоб зібрати сир та масло". Дозволяється вживати рибу, а молоді співати й розважатися. У перший день Петрівки заміжні жінки збиралися "бити коршака": із хусток робили ляльку птаха, випивали, співали еротичних пісень, щоб яструб не хапав курчат, а корова "вдало відбігала й багато молока принесла".

24 червня, вівторок — апостола Варфоломія, який 71 року постраждав за навернення язичників до християнської віри в місті Албана Вірменська (нині столиця Азербайджану Баку).

Із Варфоломія й сестри його Варнави сонце "верне на зиму" — дні стають коротшими. "Варфоломій і Варнава дня украли й до ночі доточили".

25 червня, середа — Преподобного Онуфрія Великого (ІV ст.). Був відлюдником, у Фіваїдській пустелі в Єгипті у святості й молитві провів 60 років.

До Онопрія закінчують першу косовицю сіна, а після — починають косовицю раннього ячменю, перші жнива яровини. "На Онопрія рясні роси — на добрий урожай". Після Онопрія вже нічого не сіють.

26 червня, четвер — святої мучениці Акилини з фінікійського міста Бібл (ІІІ ст.). Із 12 років проповідувала християнство, за що прийняла мученицьку смерть.

На Якилини бездітні жінки, щоб завагітніти, п"ють відвар калини, якою було прикрашене весільне деревце першої в сім"ї доньки.

27 червня, п"ятниця — святителя Мефодія, патріарха Константинопольського (ІХ ст.). Відстоював пошанування ікон, після перемоги над іконоборцями відновлював храми, зруйновані єретиками. Автор пастирських повчань, церковних піснеспівів.

"Якщо веселку видно й після дощу і вона швидко зникає — буде гарна погода, якщо ж довго "п"є воду" — на негоду".

28 червня, субота — пророка Амоса, який жив у VІІІ ст. до Р. Х. "Якщо листя папороті скручується донизу — перед ясною погодою, випростовується — на негоду".

29 червня, неділя — святого Тихона, єпископа з міста Амафунт на острові Кіпр (V ст.). Із юнацтва уславився чудотворенням і милосердям. Вважають, що на Тихона птахи перестають співати.

Зараз ви читаєте новину «Після Онопрія нічого не сіють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути