четвер, 13 листопада 2008 19:56

На Кузьму-Дем"яна кури несуть цілющі яйця

14 листопада в церквах згадують святих Косьму й Даміана. Брати були лікарями-християнами, й за те, що не брали за роботу грошей, їх назвали Безсрібниками. В народній уяві брати-цілителі злилися в один образ Кузьми-Дем"яна.

— Як булі маладиє, дак на Кузьму-Дем"яна рабілі вєчуркі — "курячу складку", — розповідала про вечорниці-кузьминки 1999-го тоді 85-річна Устиня Курта, родом із села Копачі під Чорнобилем. — Дієвкі пазносать курей, варат-пєчуть їх, а хлопци принієсуть гарєлкі бутилку. Сядають усіє вмієстє да вієчєрають, патом уже спієвають, танцують. Це шоб кури гарна нієсліса. Якшо курка кузьмовськє яйце знієсє — вано не прастоє, вано вієльмі будє лієчєбнеє.

Кузьму-Дем"яна вважали покровителем шлюбів:

— До Кузьми-Дем"яна маліліся, шоб женіха гарнага скарієше да паслав. Шоб паказав єго у сніє проти кузьмінок.

Та найбільше святого Кузьму-Дем"яна шанували ковалі. Цього дня вони не працювали й постували, щоб запобігти в кузні пожежі. За легендою, Кузьма-Дем"ян викував перший плуг, запряг у нього змія і виорав аж до Чорного моря величезні борозни — Змієві вали. Вони охороняли давній Київ від набігів степових кочовиків.

Ковалів у народі наділяли надприродними вміннями, зокрема лікувати від зміїних укусів. У любовних замовляннях до коваля зверталися з проханням "скувати весілля". А при народженні дитини баба-повитуха примовляла: "Спасибі тобі, ковалю, що ти нам дитинку скував".

Зараз ви читаєте новину «На Кузьму-Дем"яна кури несуть цілющі яйця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути