четвер, 29 травня 2008 18:59

На Костянтина і Олени чоловіки сіють льон

2 червня, понеділок — мученика Фалалея Егейського, лікаря й чудотворця (ІІІ ст.). За віру його кинули до клітки зі звірами, але ведмеді й леви покірно лягли до ніг. Тоді чоловікові відрубали голову мечем. До Фалалея звертаються із молитвою про одужання при тяжких захворюваннях. Від погоди цього дня залежить урожай овочевих культур. "На Талалія велика надія", — кажуть у народі.

3 червня, вівторок — рівноапостольних Костянтина та Олени (IV ст.).  323 року Костянтин став імператором Римської імперії, оголосив свободу сповідання християнської віри. Він переніс столицю імперії до Візантії, на його честь місто пізніше назвали Константинополем. Мати Костянтина Олена віднайшла в Єрусалимі хрест, на якому розіп"яли Ісуса Христа. На Костянтина й Олени сіють льон, доручають це найвищому чоловікові. Яким буде день, такою буде й осінь.

4 червня, середа — розп"ятого мученика Василіска, чудотворця й цілителя, який прийняв мученицьку смерть за християнську віру (IV ст.). У середу на шостому тижні після Великодня православна церква закінчує святкування Воскресіння Господнього.

5 червня, четвер — Вознесіння Господнє. Після воскресіння Господь  з"являвся апостолам, навчав їх основам створення церкви й розповсюдженню істинної віри. На сороковий день Ісус Христос вивів учнів з Єрусалиму, благословив їх і вознісся на небо. Час від Чистого четверга до Вознесіння вважають несприятливим для далеких поїздок, початку важливої справи. Не варто цього дня прати білизну. На Вшестя печуть млинці — "божі онучі" й "підсаджують Бога на небо".

6 червня, п"ятниця — преподобного Симеона Стовпника, який 68 років прожив на стовпі. За це отримав від Бога дар творити чудеса, зцілювати хворих і воскрешати мертвих (VІ ст.). Цього дня вшановують Іржавецьку ікону Божої Матері, яка знаходилася у церкві святої Параскеви на Січі й була заступницею козаків. Коли на запорожців чекали біда або військова поразка, лик Богородиці зрошували сльози. Після зруйнування Січі ікона перебувала в Троїцькій церкві села Іржавець на Чернігівщині. За переказом, 1936 року її спалили комсомольці. Та побожний народ вірить, що вона не згоріла й чудесним чином має об"явитися.

7 червня, субота — третє обрітення голови Предтечі й Хрестителя Івана (близько 850 р.). Під час заколоту в Константинополі голову Івана Предтечі вивезли й заховали в землі. Патріархові Ігнатію під час нічної молитви було вказано те місце. Жінки цього дня не пряли й не ткали. Цього дня пересаджують розсаду капусти.

8 червня, неділя — священномученика Карпа, єпископа міста Берії Фракійської, який проповідував на Кріті (І ст.). Цього дня висаджують пізні овочі.

Зараз ви читаєте новину «На Костянтина і Олени чоловіки сіють льон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути