неділя, 29 вересня 2019 09:11

"Зробили таку східцю нижче - і косили зі зброї" - сьогодні День пам'яті жертв Бабиного Яру

29 вересня 1941 році – в урочищі Бабин Яр німецькі нацисти та українські колабораціонисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Трагедія стала всесвітнім символом Голокосту.

26 вересня окупаційна влада влаштувала нараду, розглянувши заходи з "остаточного вирішення". Визначили місце знищення євреїв – Бабин Яр. Його території вистачить для десятків тисяч трупів, адже має довжину 2,5 кілометрів при глибині до 50 метрів.

Врахували наявність залізничної станції Київ-Лук'янівка неподалік яру – на розі сучасних вулиць Дегтярівської та Якіра. Отже, можна вдавати, ніби євреїв збиратимуть для перевезення в безпечні місця.

На тій нараді призначили розстрільну команду, окреслили район, який оточить поліція, і визначили кількість киян для сортування речей, грошей, коштовностей, вилучених у жертв перед смертю.

Тоді, напередодні в Києві з'явилися оголошення. Там було вказано, що мешканцям міста -євреям з'явитися зранку 29 вересня на перехресті вулиць Мельникова та Дегтярівської. "Хто не з'явиться - буде розстріляний", стверджувалося в об'яві. Однак коли київські євреї прибували на місце, їх роздягали, жорстоко били і гнали до місця розстрілу.

За перші два дні в Бабиному Яру загинуло понад 30 тисяч людей. За оцінками істориків, за два роки там було вбито понад 150 тисяч людей - євреїв, ромів, українських націоналістів, комуністів та інших.

  Бабин Яр вважають першим місцем масових розстрілів євреїв
Бабин Яр вважають першим місцем масових розстрілів євреїв

Інших, кого не встигли знищити, запхали на ніч до гаражів танкоремонтного господарства по вулиці Лагерній. Наступного дня їх вбили в Бабиному Яру.

Чимало євреїв не пішли до Бабиного Яру, переховуючись у знайомих. На початку жовтня окупанти влаштували масовий обхід квартир. Виявлених євреїв звозили до гаражів. Потім вантажівками доправляли до Бабиного Яру і вбивали.

Місцем, куди вели людей на розстріл, тоді було невелике поле, посеред якого вода вимила яр

"Дорослі туди йти боялися, а діти бігали. Наша мама до війни працювала у їдальні для командування, помічником кухаря. Ми туди часто ходили, нам давали харчі. Коли почалася війна - там були літні військові табори трьох дивізій. У цій їдальні було горище. І ми з дітьми туди залізли - нас було п'ятеро. А віконце на горищі ділилося на чотири фрагменти - і ми сварилися між собою, аби подивитися. В той час ішли розстріли...", - каже очевидець подій Іоанна Євгеньєва.

Жінка пригадує, що місцем, куди вели людей на розстріл, тоді було невелике поле, посеред якого вода вимила яр - приблизно 70 метрів завдовжки і до 5-ти метрів завглибшки. У той час на полі ще росли шовковиці, за якими згодом лежали двометрові гори одягу.

"І ось в цьому яру їх спиняли - там зробили таку східцю нижче - і косили зі зброї. І ми за цим всім спостерігали - це було жахливо. Що нас вразило - людей роздягали мало не наголо", - продовжувала очевидиця трагедії.

  Оголошення, 2 тисячі яких розвісили по Києву зранку 28 вересня 1941 року
Оголошення, 2 тисячі яких розвісили по Києву зранку 28 вересня 1941 року

Розстріли в Бабиному Яру тривали до звільнення міста від окупантів. Загальне число жертв різниться. У 1946 році на Нюрнберзькому процесі спеціальна державна комісія для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва дала оцінку - приблизно 100 тисяч загиблих.

Ті події спершу замовчували і приховували, згодом про них було сказано багато. Але навряд хтось розповість про них більше, ніж люди, яким довелося бачити все на власні очі.

Радянська влада намагалася замовчати трагедію у Бабиному Яру, і лише після велелюдного стихійного мітингу з нагоди 25 роковин трагедії 29 вересня 1966 року за участю відомих дисидентів Івана Дзюби та Віктора Некрасова, про неї почали говорити на державному рівні. Пізніше було встановлено перший пам'ятник жертвам.

У Бабиному Яру та поблизу нього встановлено 25 пам'ятників.

  Червоні лінії - місце, де був Бабин Яр на початку 40-х 20 ст.
Червоні лінії - місце, де був Бабин Яр на початку 40-х 20 ст.

1 березня 2007 року на території Бабиного Яру Кабінетом Міністрів України було створено Національний історико-меморіальний заповідник "Бабин Яр".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це справа всього мого життя" - Лозниця зніме фільм про масові розстріли у Бабиному Яру

Масові вибухи на Хрещатику сколихнули окупований нацистами Київ 24 вересня 1941-го. Протягом 4-х днів радянські сапери знищили 16 унікальних столичних споруд. Радянське командування наказало підірвати електростанції, водогін, мости та адміністративні будівлі. При цьому шкодили не стільки німцям, скільки киянам.

Зараз ви читаєте новину «"Зробили таку східцю нижче - і косили зі зброї" - сьогодні День пам'яті жертв Бабиного Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути