пʼятниця, 29 листопада 2019 13:12

Золото, дорогоцінне каміння та кинджал - президент видав указ щодо символіки

29 листопада 1999-го президент України Леонід Кучма видав указ про запровадження офіційних символів глави держави - прапор, знак, гербова печатка та булава. Для них використали золото і дорогоцінне каміння, сховали холодну зброю.

До того символом президентської влади був тільки прапор. Він мав скромніше полотнище, але гарніший держак.

Новий шовковий штандарт вишили на спеціальному обладнанні. На одній стороні нанесено понад мільйон стібків ниткою двох відтінків — червонного і жовтого золота. Тризуб вишитий на спеціальній підкладці, тому вийшов об'ємним. За такою ж технологією зроблені і прапори королеви Великої Британії, президентів США та Франції. Древко прапора має на верхівці кулю з онікса, яка оздоблена орнаментом із жовтого металу.

Автор: kp.ua
  Штандарт президента України вишитий золотими нитками
Штандарт президента України вишитий золотими нитками

Знак президента України має форму орденського ланцюга. Виготовлений з білого і жовтого золота 585 проби. Важить майже 400 грамів. Складається із підвіски, 6 медальйонів і 12 декоративних ланок.

Медальйони розписані вручну, на них зображені княжий тризуб, галицький Лев - герб Галицько-Волинського князівства, знак "Погоні" - герб Великого князівства Литовського, до складу якого входили українські землі, знак "Козак з мушкетом" - символ Гетьманщини та Української козацької держави, герб "Абданк-Сирокомля" - родовий герб Богдана Хмельницького, герб Української Народної Республіки.

Автор: pl.oblast.online
  Знак президента містить зображення 6 давніх гербів
Знак президента містить зображення 6 давніх гербів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президенти України та Росії провели закриту зустріч

Печатку зі срібла виготовив за тиждень київський ювелір Михайло Чебурахін. Важить майже 500 г. Її рукоятка прикрашена лазуритовою кулею. Тубус позолочений.

Вона має круглу форму. У центрі — зображення малого державного герба України. Над ним написано "Президент України". Внизу — стилізоване зображення відзнаки Президента України "Ордена князя Ярослава Мудрого".

Автор: nbuv.gov.ua
  Печатка важить до 500 г
Печатка важить до 500 г

Булаву виготовили з позолоченого срібла. Руків'я і верхівку прикрасили декоративним орнаментом. За традицією, оздобили 64 каменями - смарагдами і гранатами. Важить 750 г.

В ручку булави заховали тригранний стилет - кинджал, з булатної сталі і вигравіюваним позолотою латинським девізом Omnia reverturum - "Все повертається". Він з булави витягується за допомогою кнопки, прикрашеної смарагдом.

Автор: tverezo.info
  В булаві президента захований кинджал
В булаві президента захований кинджал

Символи президентської влади вперше були використані під час інавгурацї Леоніда Кучми 30 листопада 1999-го.

Президент України Леонід Кучма переміг у другому турі президентських виборів 14 листопада 1999-го. Політик очолив державу вдруге.

Перший тур відбувся 31 жовтня. Активна підготовка до нього проходила задовго до передвиборчої кампанії. У боротьбу включились всі наявні політичні сили, й особливо представники комуністів та соціалістів. Вони тиснули на зростання безробіття та зниження добробуту, гальмування важливих реформ діючою владою. На фоні кампанії в суспільстві посилилась ностальгія за радянським минулим.

Зараз ви читаєте новину «Золото, дорогоцінне каміння та кинджал - президент видав указ щодо символіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути