Ексклюзиви
четвер, 14 листопада 2019 13:30

Комуністу не дали управляти державою

Комуністу не дали управляти державою
Леонід Кучма здобув рішучу перемогу над Василем Симоненком у другому турі виборів 1999 року Фото: focus.ua

Президент України Леонід Кучма переміг у другому турі президентських виборів 14 листопада 1999-го. Політик очолив державу вдруге.

Перший тур відбувся 31 жовтня. Активна підготовка до нього проходила задовго до передвиборчої кампанії. У боротьбу включились всі наявні політичні сили, й особливо представники комуністів та соціалістів. Вони тиснули на зростання безробіття та зниження добробуту, гальмування важливих реформ діючою владою. На фоні кампанії в суспільстві посилилась ностальгія за радянським минулим.

За тодішньою соціологією реальний шанс на перемогу мали діючий президент - безпартійний Леонід Кучма, голова Народного Руху України В'ячеслав Чорновіл, депутати від комуністів та соціалістів Олександр Мороз, Петро Симоненко та Наталія Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Формула Штайнмаєра" означає "здати нас із потрохами" - Кучма

25 березня 1999 року Вячеслав Чорновіл загинув за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. А вже безпосередньо перед першим туром частина кандидатів зняла свої кандидатури на користь голови компартії Петра Симоненка, який й став головним претендентом на президентське крісло поряд із Леонідом Кучмою.

Попри всі спроби комуністів, Кучма здобув перемогу у першому турі, однак не набрав 50% необхідних голосів. У другому турі 14 листопада за нього проголосувало 56% виборців, а за Петра Симоненка — близько 37,7%. Найбільше голосів Кучма отримав у західних областях.

Політик очолював державу з 1994 - 2005 рік. Його президентство ввійшло в історію країни як неоднозначне.

Сесія великої ради Народного Руху України висунула кандидатом у президенти України голову Львівської області В'ячеслава Чорновола 1 вересня 1991 року.

На виборах кандидатуру Чорновола підтримали Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська області. Переміг Леонід Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «Комуністу не дали управляти державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути