Ексклюзиви
вівторок, 03 березня 2020 12:06

Знищили українське село

Знищили українське село
Хрест пам'яті українських жителів Павлокоми, що загинули в 1939-1945 роках. Фото: Bogdan Śnieżek

Українське село Павлокома, що на захід від Перемишля, 3 березня 1945-го атакував відділ Армії Крайової. Загинули 366 українців, врятувалися 36.

Село Павлокома за 40 км на захід від Перемишля - зараз це Польща. Напередодні Другої світової війни воно було переважно українським: тут діяли греко-католицька церква, українська школа, Народний дім і читальня товариства "Просвіта", молочний кооператив. У селі нараховувалося 1370 жителів, серед яких було 1190 українців, 170 поляків і 10 євреїв. Українці часто перебували під впливом ОУН і симпатизували ідеї відновлення української незалежності, а поляки неприхильно ставились до українських прагнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти розстріляли українських націоналістів

Під час війни село було під німецькою та радянською окупацією. На початку 1945-го Червона армія залишила Павлокому. Невідомий озброєний підрозділ схопив і вивіз сімох поляків. Місцева польська самооборона та підрозділи Армії Крайової вирішили, що це справа УПА, і влаштували криваву помсту. Українські історики стверджують, що поляків схопив підрозділ НКВС.

Страта цивільних жителів українського села Павлокома тривала з 1 по 3 березня 1945 року. Поляки з довколишніх сіл пограбували покинуте майно. Не чіпали лише позначених будинків – з польськими прапорами чи написами dom polski.

13 травня 2006 року в Павлокомі відбулося урочисте відкриття пам'ятника, в якому взяли участь президенти України та Польщі – Віктор Ющенко і Лех Качинський. На ньому написано: "Вічная пам'ять 366 жертвам, трагічно загиблим 1–3 березня 1945 року в селі Павлокома".

Німецькі окупанти 27 лютого 1942-го в Бабиному Яру розстріляли 621 представника українського націоналістичного підпілля. Урочище стало місцем масових розстрілів нацистами євреїв і циган, радянських військовополонених, в'язнів Сирецького концтабору та підпільників.

Зараз ви читаєте новину «Знищили українське село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути