понеділок, 08 липня 2019 09:59

Знайшли текст найдавнішої пісні про кохання

Знайшли текст найдавнішої пісні про кохання
Археолог Бржетіслав Ваха стоїть перед входом в гробницю Інті Фото: hyser.com.ua

Група чеських археологів виявила найдавнішу пісню про кохання. Її знайшли у поховальній камері Верховного жерця Інті у Єгипті. За життя жрець прославився своєю жорстокістю щодо підданих. Саме тому археологів здивувала романтична знахідка.

"Знахідка чеських археологів унікальна, бо раніше вважалося, що стародавні єгиптяни складали лише релігійні тексти і тексти наукового змісту. Вона тим цікавіша, що текст любовної пісні знаходився в саркофазі жерця - служителя культу, який був, як відомо, досить жорстким щодо проявів людських емоцій", - зазначив празький вчений-єгиптолог Бржетіслав Ваха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давню труну з зображенням шакалів

Пісню склали понад 4300 років тому. Єгиптологи розшифровували текст більше року. У ньому йдеться про любов хлопця на ім'я Яса до прекрасної дівчини. Крім чеської мови, пісню ще переклали на англійську, французьку та німецьку мови, повідомляє портал Hyser.

Археологи виявили в Північному Синаї руїни стародавньої фортеці.

Міністр у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазірі повідомив, що фортеця виявилася однією з найдавніших, її вік оцінюється у 2600 років.

Фортеця датується періодом із 664 по 610 роки до н.е. Під час робіт дослідникам вдалося виявити північно-східну вежу і залишки південно-східної. Археологи також знайшли залишки південної стіни, протяжність якої близько 85 м. Вона була збудована на місці недобудованого замку.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли текст найдавнішої пісні про кохання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути