пʼятниця, 21 жовтня 2022 07:05

Знайшли останки людини, яка жила понад 600 тис. років тому

21 жовтня 1907 року в піщаному кар'єрі поблизу міста Гейдельберґ у Німеччині випадково знайшли щелепу найдавнішої викопної людини, яку прозвали Гейдельберзькою. Знахідка стала проривом і дала можливість виділити окремий вид прямоходячої людини, яка була попередницею неандертальця і людини розумної.

Автор: jnsm.com.ua
  Даніель Хартманн знайшов дивну щелепу в кар'єрі
Даніель Хартманн знайшов дивну щелепу в кар'єрі

Того дня людську кістку помітив робітник Даніель Гартманн. Була у шматку вапняку на глибині 24 м. Щелепа мала незвичну форму, тому чоловік звернувся до науковця Отто Шотензака. Він вивчав геологію, мінералогію та палеонтологію. Цікавився осадовими породами в піщаних кар'єрах на околицях Гейдельберґа.

Учений ретельно дослідив місце та знахідку, згодом передав її до місцевого університету. Результати своєї праці опублікував восени наступного року в монографії "Нижня щелепа Гейдельберзької людини з-під Мауера". За його спостереженнями, вона була особливою. Не було ікол і підборіддя, натомість зуби здавалися непропорційно малими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У печері знайшли малюнки первісних людей

Автор: jnsm.com.ua
  Отто Шотензак першим дослідив щелепу Гейдельберзької людини
Отто Шотензак першим дослідив щелепу Гейдельберзької людини

Належала щелепа попередниці мавпи й сучасної людини, що жила в часи раннього плейстоцену (400–600 тис. років тому), і була примітивнішою за неандертальця. На момент смерті мала щонайбільше 30 років.

Була прямохідною, анатомічно близькою до сучасної. Її зріст становив до 1,7 м, вага - до 65 кг. Уперше з'явилася в Африці 700 тис. років тому. За 300-400 років мігрувала в Європу й Азію. Жила в племенах. Займалася збиральництвом і полюванням із використанням дерев'яних і кам'яних знарядь.

Автор: jnsm.com.ua
  Вік щелепи Гейдельберзької людини становить понад 600 тис. років
Вік щелепи Гейдельберзької людини становить понад 600 тис. років

Лише 2010 року встановили точніший вік щелепи. Він становить 609 тис. років. Приблизно 300 тис. років тому в Європі від Гейдельберзької людини відокремився неандерталець, а 200–100 тис. років тому в Африці – людина розумна.

Печеру Wonderwerk у південно-африканській пустелі Калахарі назвали найдавнішою схованкою пращурів людей. Вони жили там майже безперервно 2 млн років.

Печера розташована в крейдяних скелях пагорбів Курума, неподалік від міста Деніелскул у ПАР. Її виявили вперше 1940-го. Завдовжки вона 140 м.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли останки людини, яка жила понад 600 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути