понеділок, 26 квітня 2021 12:16

Виявили найдавнішу схованку пращурів людей
4

Люди жили у печері майже безперервно протягом 2 млн років
Фото: Wonderwerk Cave Project
Люди жили у печері майже безперервно протягом 2 млн років
Люди жили у печері майже безперервно протягом 2 млн років
Кам'яні сокири є найдавнішими відомими, виготовленими в контексті печерного життя

Печеру Wonderwerk у південноафриканській пустелі Калахарі назвали найдавнішою схованкою пращурів людей. Вони жили там майже безперервно протягом 2 млн років.

Печера розташована в крейдяних скелях пагорбів Курума, неподалік міста Денієлскул, Південно-Африканської Республіки. Її виявили вперше 1940 року. Довжина становить 140 м, інформує видання Haaretz

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дізналися, чим займалися жінки в Європі 11 тис. років тому

Археологи зазначили, що до кінця не розуміють, яким був побут у печері. Там не знайшли жодних людських кісток чи зубів. Можливо, їх розтягли протогієни. Натомість всередині знаходили знаряддя праці, наскельні малюнки та найдавніше свідчення використання вогню - близько мільйона років тому.

Вчені додали, що гомініни почали виготовляти грубі кам'яні знаряддя принаймні 3,3 млн років тому. Знайдені в печері кам'яні сокири не найдавніші з відомих. Але вони є найдавнішими, виявленими в контексті печерного життя.

Учені знайшли свідчення давньої "консервації" їжі в печері Кесем, неподалік Тель-Авіва, Ізраїль. Первісні люди зберігали харчі від псування близько 300 тис. років тому. Для збереження продуктів люди використовували попіл від вогнищ.

Попелом засипали м'ясо, зібрані рослини - переважно корінці та бульби, а також необроблені шкури. Це давало змогу зберігати їх декілька місяців в умовах жаркого клімату та харчового дефіциту і споживати в чорний день. Раніше під попелом печери знаходили залишки оленячих ніг - так люди зберігали й поживний кістковий мозок.

Зараз ви читаєте новину «Виявили найдавнішу схованку пращурів людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути