субота, 20 липня 2019 10:30

Зловживала владою - звільнили першу жінку, яка очолювала уряд

Зловживала владою - звільнили першу жінку, яка очолювала уряд
Першу в історії жінку прем'єр-міністра визнали винною у зловживанні владою Фото: wikipedia.org

Першою в історії жінкою прем'єр-міністром стала Сірімаво Бандаранаїке. Її обрали головою уряду Шрі-Ланки 20 липня 1960 року.

Політик проводила прогресивні економічні реформи та розвивала шкільну освіту. Під її керівництвом у 1972-му прийняли нову Конституціяю, за якою Шрі-Ланка ставала незалежною державою у складі Британської співдружності націй. Домоглася виведення усіх британських військових з країни.

Незважаючи на позитивні досягнення її правління, країна сильно постраждала від нафтової кризи. Сірімаву звинуватили у незаконному збагаченні через націоналізацію іноземних нафтових компаній. Жінка справді жила у розкоші, що не відповідало матеріальному становищу народу острова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсіонерку обрали президентом

У 1980-му Верховний суд Цейлону визнав її винною у зловживанні владою. Жінку позбавили депутатського мандату й права займатися політичною діяльністю на 7 років. За 6 років її реабілітували. У 1994-му знову очолила уряд країни. У прем'єрському кріслі протрималась до 2000-го. Таким чином вона стала не лише першою жінкою прем'єр-міністром, а й настарішим у світі жінкою-політиком.

64-річна Мейра Кумар очолила парламент Індії. Вона належить до найнижчої касти недоторканих, або далітів.

Мейра є членом правлячої партії "Індійський національний конгрес". Упродовж багатьох років працювала в міністерстві закордонних справ, а також послом Індії за кордоном.

— Аби досягти всього цього, мені довелося працювати значно більше за людей благородного походження. — каже Мейра.

До недоторканих належать найбідніші громадяни. Зазвичай вони виконують брудну роботу, працюють прачками й прибиральниками. Згідно з індуїстським ученням, їх не пускають до храмів і не дозволяють користуватися певними громадськими місцями й послугами.

Зараз ви читаєте новину «Зловживала владою - звільнили першу жінку, яка очолювала уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути